Nina Hagen gästade Bok- och biblioteksmässan under fredagen och det var fullsatt i salongen. Nina Hagen har precis kommit ut med sin självbiografiska roman Bekännelser, som sträcker sig från hennes födelse år 1959 i Östtyskland tills för två år sedan, då hon döptes för andra gången. Mes hes, lite raspig röst berättar Nina Hagen på engelska om sin bok och olika historier ur sitt liv. En sak återkom ständigt och det är hennes relation till religionen och till Gud. Moderatorns frågor ignorerades till stor del eller kanske snarare var det så, att hon började med att svara på dem men hamnade någon annanstans när hon var klar. I slutet av seminariet fick hon en gitarr i händerna och sjöng en rockig gospellåt för oss...
Bekännelser av Nina Hagen.
Under punkten Vad händer i krig? samtalade svenska författaren Johanna Hildebrandt tillsammans med amerikanske journalisten och författaren Sebastian Junger. Junger har precis kommit ut med boken Krig: rädsla, död, kärlek (se blogginlägget om boken från den 21 september här!) Junger pratade om hur viktigt det var med en stark gruppkänsla, ett starkt VI, när man låg ute i krig. Det enda man har i krig är gruppen. Den ger en enorm styrka, men man måste också vara beredd på att vem som helst, när som helst, kan dö. Det är tufft.
Junger pratade också om att han, som journalist, inte hade velat bevaka Irakkriget. Han menade att det kriget förs på fel premisser. Däremot tyckte han det var helt rätt att gå in i Afghanistan. De 3000 människorna som dog i 11-septemberattacken berättigade det. Jag hade velat sätta Junger tillsammans med författarna Tariq Ali och Pierre Schorie, som under programpunkten Afghanistan, USA och Sverige förklarade hur fel det var att gå in i Afghanistan och att USA borde lämna landet direkt. En diskussion mellan Tariq Ali, Pierre Schorie och Sebastian Junger, hade nog både blivit livlig och varit oerhört intressant att lyssna på, då deras åsikter gick mycket brett isär!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar