en blogg från och om HTS bibliotek! Det handlar om det som har hänt, händer och ska hända. Bloggen ger också många boktips på både skön- och facklitteratur, tips kring kultur, evenemang och annat kul!
onsdag, september 30, 2009
tisdag, september 29, 2009
i några av böckerna som elever i klass TE3bc läser
Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson.
Lisbeth Salander anställs först som allt i allo på säkerhetsföretaget Milton Security. Den bleka och magra 24-åringen med kort, kolsvart hår, piercingar och tatueringar saknar både högstadie- och gymnasieutbildning. Dragan Armanskij, chef på företaget, övertalas att ge henne en chans. Hon får koka kaffe, hämta posten och sköta kopiatorn.
Lisbeth har väldiga humörsvängningar. Hon pratar sällan med sina medarbetare och om någon skämtar med henne blir hon oftast sur. Efter ett möte med Lisbeth förstår Armanskij att hon har näsa för att få fram värdefull information. Hon tänker ett steg längre än de flesta och har en förmåga att komma under skinnet på den person hon undersöker. Det visar sig senare att Lisbeth är Milton Securitys mest kompetenta researcher.
I denna ljuva sommartid av Mari Jungstedt.
Karin Jacobsson är ställföreträdare till kriminalkommissarie Anders Knutas. Karin presenteras som en stark kvinna som lägger ner sin själ i arbetet. Hon blir trots alla år i branschen influerad när hon ser en död kropp och finner det högst obehagligt. Knutas är till synes en viktig person i hennes liv och hon ser upp till honom otroligt mycket. I början av boken får man veta att Karin bär på en mörk hemlighet som skall komma att avslöjas längre fram i boken. Jag får känslan av att hon är otroligt ensam och hon verkar lite egendomlig av sig. Karin bor ensam med sin kakadua i en lägenhet och hon verkar ha näsa för problem och vad som kan ha betydelse för mordutredningen. Enligt mig en typisk kriminalare. Karin verkar emellertid vara en trevlig kvinna och förhoppningsvis skall hennes mörka hemlighet inom kort uppdagas.
Lingonstigen 114 av Maria Fagerberg.
Mamman i boken heter Susanne. Hon är normalt sett en helt vanlig mamma med glatt humör och älskar sina barn och sin man mest av allt. Hon vill alla väl och att alla i familjen ska ha det bra.
Susanne känner att hon vill ha mer koll på vad sin dotter Embla håller på med, men vill inte tränga sig på. Hon vill vara en snäll och förstående mamma, även om hon inte tycker att det känns bra.
Susanne känns ganska deprimerad utav att inte ha kontakt med sin dotter. Hon oroar sig mycket över de blodiga pappersbitarna som hon hittat under Emblas kudde och hon tror att Embla skär sig. Susanne vågar inte säga någonting till pappan Niklas för då tycker hon att det känns som på riktigt, att hennes dotter troligtvis skär sig.
Susanne vill komma ifrån vardagen, och stressigt jobb och en ganska så hektisk vardag. Hon ligger ner och gråter och somnar eller låser in sig på toaletten och badar länge för att slippa den vanliga vardagen som hon verkar vara riktigt trött på.
JW är en av huvudpersonerna i boken. Han lever ett påfrestande dubbelliv. När han är med sina östermalmspolare är han en ”stekare” utan dess like, precis som alla han kompisar. Den enda skillnaden är att JW inte alls är så rik som han uppger sig för att vara. Han är inneboende och nästan alla hans pengar går till fest och kläder. För att klara av att leva det flotta livet med sina kompisar är han givetvis tvungen att jobba extra. En kväll ute kan nämligen kosta upp mot 6000 kr. I början av boken jobbar JW med att köra svarttaxi men hans taxi ”chef” ger honom snart ett erbjudande han inte kan motstå. Han börjar sälja ”kola” (kokain). Detta ger honom goda marginaler och pengarna börjar snabbt rulla in. Mer och mer av JW:s tid börjar gå åt kokainet. Tid som han skulle behövt för att plugga och för att leta efter sin försvunna syster. Hans syster försvann nämligen för ett antal år sedan när hon precis som han nu bodde i Stockholm. JW kan inte släppa det och börjar rota i vad som egentligen hänt henne.
måndag, september 28, 2009
Utsikt från andra våning ner över första plan.
Utställarna är många. Förlag blandas med organistationer, företag, bokhandlar, antikvariat och privata utställare. Hos många pågår aktiviteter som debatter, författarintervjuer, diskussioner och författarsigneringar.
En av de största programpunkterna på mässan var författarinnan Isabel Allende, som drog en stor publik. Här intervjuas hon i Norstedts monter.
Deckarförfattarna var många på mässan. En av dem var Camilla Läckberg, som på bilden intervjuas i Bonnierförlagens monter. Hon berättar också om sin senaste bok Fyrvaktaren.
Magnus Nordin berättar i Bonnier Carlsens monter om sin nya bok Djävulens märke, där häxor, ond bråd död och märkliga beteenden ligger i fokus. Boken är beställd till biblioteket!
Fantasy var förstås också en populär genre på mässan. En svensk debutant inom genren är Anders Björkelid. Han har i år kommit ut med sin ungdomsroman Ondvinter, som är först delen av fyra i serien Berättelsen om blodet. Boken handlar om tvillingarna Sunia och Wulf, vars far bär på mörka hemligheter och om kylan som försöker sluka dem alla. Vi har boken på biblioteket!
Debutanterna var många på mässan. En utav debutanterna var Sara Paborn som i sin roman Släktfeber har skrivt en absurd och komisk berättelse om en släkt där olika saker kokar under ytan och väntar på att få bryta sig loss.
Svenska kyrkans scen Se människan hade en mängd olika författaruppträdanden under de fyra dagarna. Gemensamt för dem alla var diskussionen om människan utifrån olika synvinklar. En av de som framträdde på scenen var Mark Levengood som med sin charmiga finlandsvenska förtrollade oss alla med berättelser om sin barndom och vad som formar oss som människor.
Det fanns också flera gripande programinslag under mässan. Sofia Åkerman berättade om sitt liv med självskadebeteenden, vilket hon skildrat i boken Zebraflickan och om ämnet självskadebeteende som hon skriver om i boken För att överleva. Christina Wahldén berättade om fenomenet balkongflickorna utifrån sin nya roman Fallen flicka.
Vi har Zebraflickan och För att överleva på biblioteket. Fallen flicka är beställd och kommer inom kort!
Ett annat mycket gripande seminarium var mötet med Jessica Andersson som kommit ut med sin självbiografiska bok När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var. Hon berättar gripande om sin uppväxt med en alkoholiserad mor och en våldsam svärfar, hur hon och hennes syskon omhändertogs och splittrades i olika fosterhem. På bilden nedan ser ni henne tillsammans med författarinnan till boken, Lena Katarina Swanberg. Boken finns på biblioteket!
På lilla scenen på interantionella torget på mässan visades filmen Citizen Oketch. I filmen får vi följa George Oketch som lever med fru och barn i Kiberia, Nairobi, det största slumområdet i östra Afrika. Filmen skildrar fattigdom, sjukdom och utsatthet men också mod, vänskap, kärlek och drömmen om något bättre. David Herdies och Georg Götmark har regisserat filmen.
lördag, september 26, 2009
fredag, september 25, 2009
torsdag, september 24, 2009
Balkongflickor är ett uttryck för de tjejer som dött eller skadats genom fall från balkonger. Är det verkligen olyckshändelser? Christina Wahldén har kommit ut med en ny bok som heter Fallen Flicka som handlar om en ung tjejs kamp för att få vara den hon är.
Fakta slam
Samma regler som för poetry slam, men istället för att recitera poesi och dikter är det facktexter som man tävlar med.
Vill du veta mer om poetry slam? Klicka här och läs vad som står om det på Wikipedia.
Johanna Lindbäck
diskuterar om och kring sin nya roman Tänk om det där var jag, läs här vad det står om boken på adlibris.
Johanna Lindbäck har tidigare skrivit boken Min typ brorsa.
Hennes nya roman är inköpt till biblioteket, men har inte hunnit komma ännu. Om du vill ha första tjing på den här boken, kom och prata med mig!
Om ni behöver hjälp med något, lägg en lapp på mitt skrivbord eller skicka ett mail, så får ni svar på måndag.
onsdag, september 23, 2009
tisdag, september 22, 2009
första intryck...
När jag började läsa i boken så möts man direkt av att det är en flicka som skär sig själv. Hon skär sig på insidan av låren och på undersidan av fötterna. Ställen som folk inte skulle lägga märke till att man skurit sig på.
När man läser vidare så möts man av en kvinna som heter Susanne som är flickans mamma. Flickan heter Embla och är 15 år. Hon har en lillebror som heter Kalle som är 11 år och deras pappa heter Niklas.
När Embla var yngre så hade barnen och föräldrarna en bra kontakt. Dom pratade om allt om skola, kompisar och sina liv, tills Embla fyllde 15 år. Hon ändrade sin livsstil och blev vegetarian, åt verken kött eller fisk. Hon målade sig svart runt ögonen och stängde in sig på sitt rum och spelade musik. Pappan Niklas trodde att det bara var en fas hon kommit in i och att det skulle gå över, så mamman Susanne skulle bara låta henne var ifred.
Boken verkar vara en stark roman mellan mor och dotter. Mamman känner att hon inte vill tränga sig på i Emblas liv, samtidigt som hon så gärna vill ha den kontakten som hon hade med Embla som hon hade när Embla var liten.
Han börjar väldigt bra med att, inte berätta en historia, utan i stället berättar han om en hungrig vargs resa från Norge till en skog i Hälsingland. Därefter kastas man in i själva handlingen. I en by vid namn Hesjövallen har 18 gamla människor plus en 12-årig pojke blivit brutalt mördade. Huvudpersonen är en kvinna i, vad jag skulle gissa, 30-års åldern. Hon är polis av något slag, och har hand om utredningen av massmordet. Men det tycks vara en hopplös utredning, för den enda ledtråd de har är ett rött silkesband som tappats i snön.
Mitt första intryck var verkligen att texten speglade bokens namn. Jag kom direkt in i hennes karriär och fick uppleva hur stressad kvinnan i boken faktiskt är.
Denna kvinnan kan tänka mig är i 25-30 års åldern, hon bor i London, England. Hon jobbar på en advokatfirma som verkar väldigt krävande vilket leder till mycket stress. En dag ringer hennes nya hembiträde och frågar hur ugnen fungerar, då får man reda på att hon faktiskt inte har en aning om hur något fungerar av därhemma.
Boken verkar vara rolig och varm. Jag känner inte att jag har svårt för att följa med i den så det ska bli kul att läsa.
Av Katarina
Boken inleds med Per Wilander som sitter på ett café försjunken i tankar, då en kvinna träder in och pratar med honom, som en dröm. Per får i uppdrag att leverera ett paket till en viss Olof Lundberg. Väl framme hos Olof Lundberg träder mystiken in, kvinnan som angett sig för att vara Lundbergs fru, har egentligen inget med Lundberg att göra. I paketet ligger en tå. Lundberg ger Per vad som helst för att han ska hitta kvinnan, Per vill ha en dryg miljon så han kan betala av sin skuld.
Boken verkar spännande, med massa mystik. Man vill veta vad allt egentligen handlar om och man kommer in i historien direkt. Huvudpersonen Per verkar vara en ensam man som tror på möjligheter och tvekar inte länge då han får ett fall att lösa. Miljön känns lite mörk, lite dyster kanske, men mystiken livar upp stämningen. Jag tror detta kommer bli en spännande bok att läsa, en bok man lätt skulle kunna fastna i för att komma närmare lösningen. Vem är den där kvinnan egentligen.
måndag, september 21, 2009
skrivna av elever i TE3bc
I denna ljuva sommartid av Mari jungstedt.
Mitt första intryck av boken var positivt. Den handlar om ett brutalt mord på Gotland där utredningen leds av Karin Jacobsson som är en person som blir väldigt engagerad i jobbet. I början av boken får man möta reportern Johan Berg och hans fotograf Pia Lilja. Pia är en enormt energisk person som brinner för det hon gör medans Johan har problem inom familjen och är därför väldigt uppslukad i detta. Boken är en kriminalroman med mycket spänning och man har svårt att lägga den ifrån sig.
Mitt första intryck av boken var att det utspelade sig under 1500-talet men sen när de berättade om biograf och bilar fattade man direkt att det var 1900-talet. Det finns vissa ord som är skriven på arabiska som t.ex. harami och schanai som betyder ”oäkting” och schanai vet jag faktiskt inte vad det menas men de förklara vissa av orden i boken. Huvudpersonens mamma, Nana är en ganska ”arg” person som tycker synd om sig själv eftersom hon blev ”utslängd” av Jalil, Mariams pappa. Mariam bodde själv med sin mamma i en kolban utanför staden Herat och intrycken där är ganska ”fredligt” och känns som de bor ute i landet.Man märker ganska snart att Mariams mamma ”ljuger” väldigt mycket om Jalil och berätta att han behandlar henne väldigt illa som t.ex. att hon hade förlossning i 2 dagar utan att någon hjälpte henne och Jalil var i en handelsresa men ganska snart så märke Mariam att hennes mamma ljuger, för enlig Jalil, hennes far så låg hon i en fin sjukhus med en fin bäddat säng när hon födde henne. När Mariam är 15 år ska hon bli bortgift och det är här jag ska börja läsa nu så jag ska se hur det gå för henne.
Boken utspelar sig i Frankrike på 1400-talet, där pengar och släktnamn ger respekt, det är iallafall vad adelsmännen själva tror. Den rike Jean le Visite är en högt uppsatt adelsman som har köpt sin titel. Boken börjar med att en manlig konstnär får ett tungt jobberbjudande, han ska göra tapeter till en stor sal där Jean le Visite bor. Han verkar väldigt oroad över det stora arbetet och inser att det kommer ta lång tid innan det blir klart. Hittills har man bara fått inblick konstnärens tankar. Jag tycker att boken verkar bra, där är bra detajer och jag är nyfiken på vad som kommer hända.
Den handlar om Elena, som är varulv och bor i staden Toronto med sin pojkvän Philip (som inte är varulv). Ingen är medveten om att Elena är en varulv förutom Flocken (varulvar), de som hon levde tillsammans med innan hon bestämde sig för att leva tillsammans med människor. Hon blir sedan kontaktad av Jeremy, också en varulv, som säger att de behöver hennes hjälp och att det är brådskande. Boken avslöjar inte allt av historian direkt vilket är bra, det får en att undra vad som kommer hända.
Det känns inte som om författaren håller tillbaka på språket eller sättet att berätta historian på. På något sätt känns det som om hon har en personlig stil att berätta vad som händer på.Hon beskriver varulvarnas upphetsning, tankar och behov väldigt bra. Beskrivningar om hur hon känner sig som varulv kommer med jämna mellanrum. Där är en ”scen”, där hon har förvandlat sig till varulv och förföljer en polisman genom mörka trånga gränder. Där är hon mycket flitig med att beskriva hur hon kämpar mot sina egna instinkter till att döda honom. Ett exempel är att hon beskriver att om offret håller sig lugnt så kommer Elena att kunna hålla sig från att döda honom. Men om offret får panik och börjar springa skriver hon hur Elena inte kommer kunna hålla sig från att springa ifatt offret och döda honom. Hon beskriver också de våldsamma bitarna med mycket detalj, t.ex. hur blodet smakar, och hur Elena sliter strupen av en coyote. Varulvarna i denna boken är inte som på film. De står inte på två ben, och de är inte större än människor. De ser ut som vargar fast lite större, med mänskliga ögon.
I cirkelns mitt av Dan Brown.
Boken handlar om, för närvarande, ett presidentval där Senatorn Sedgewick Sexton ingår. Sexton har också en dotter, Rachel Sexton, som jobbar för underrättelsetjänsten, National reconnaissance office, det vill säga att hon jobbar på samma sida som den sittande presidenten. Plötsligt blir Rachel inkallad på NRO-chefens kontor på ett viktigt möte. Parallellt med denna story så finns ett sidospår där specialgruppen delta är grupperade ute i den iskalla vintern för att spionera på en hophemlig byggnad.
fredag, september 18, 2009
Tre Sekunder av Roslund & Hellström
I bokens inledning följa får man följa en man som nyss stigit på en färja mellan Estland och Sverige. När han beställer dricka i båtens bar kan man dra slutsatsen att han är av Baltiskt ursprung, av språket att döma. Man får förklarat för sig att han är en ”mula”, en person som använder sin egen kropp till knarksmuggling, och att han bara några timmar innan avfärd tvingades äta ett antal bollar av ”gummiliknande massa” innehållandes amfetamin.
Inledningen fungerar bra och sätter effektivt sin prägel på boken. Den lämnar en också något förvirrad, vilket gör att man vill fortsätta läsa. Man förstår att det handlar om knark och om Baltisk maffia.
Agnes verkar vara en sofistikerad tjej som har framtiden framför sig. Hon jobbar som hovmästare på en av Stockholms finare restauranger och är överlycklig över sitt jobb. Men allt är inte så bra. På jobbet blir hon trakaserad av sin chef, med sexistiska ord och smekningar. Efter sex månader på jobbet hade hon vant sig, hon hade börjat acceptera och ta allt med en nypa salt. Men en kväll i vinkällaren vänder världen sig upp och ned. Karriären försvinner mitt framför hennes ögon, men det är inte hennes fel.
Små gula citroner fångar en från första raden. En bok som skildrar verklighetens mörka och ljusa sidor, det onda och goda. En verklighetstrogen bok som du inte kan släppa ur din hand; karriär, våldtäkt, kärlek.
Gör vad du vill av Erlend Loe.
Det första man ser av boken är dess rosa framsida. Den är helrosa men författarens namn i lila och bokens titel i vitt. I nedre kanten av boken ser man en liten bild av ett flygplan. Mitt intryck av bokens framsida blir att den är tjejig pga bokens färger. Första meningen på baksidan av boken står det i större text: " JAG ÄR SÅ IN I HELVETE FÖRBANNAD PÅ DIG, PAPPA." och då känner jag direkt att detta är som en konflikt mellan en dotter och pappa, men sen när jag läser resten av baksidan förstår jag att Julie som flickan heter, är besviken på sin pappa som tog risken att låta resten av familjen inklusive sig själv att flyga med ett inrikesplan i Afrika. Risken som Julie befarade blev san och hennes familj omkom i en flygolycka och hon blir nu ensam. När jag har läst detta känner jag mig redan insatt i hennes situation men jag känner att det är för ytligt och vill därför fortsätta att läsa bokens innehåll vilket för mig är väldigt positivt.
Av Emma.
Jag har lästa ca 30 sidor in i boken. Prologen ger sken av en person som blir misshandlad antingen fysiksk, psykiskt eller både och, dess perspekitv. När man börjar läsa själva boken sen kan man få för sig att den personen i börjar är huvudpersonen Malin. Det är ju dock ingenting man kan veta säkert. Boken verkar också vara väldigt djup och karatärernas tankar ger en själv en tankeställare.
Malin bor i Lindköping och arbetar hos polisen. Precis där jag slutade läsa så kom Malin och hennes kollega Zeke fram till en mordplats. En man som hänger lämlästad och hängd i ett träd mitt ute i ingenstans, naken och oigenkännelig den iskalla vintermorgonen.
En intressant bit i boken är att författaren har skrivit ur den dödes perspektiv när han hänger i trädet, då han ser sig själv bli hittad och ser poliserna komma för att undersöka. Författaren har skrivit detta citat ur den mördades perspektiv; "Jag tycker de två ljusen på bilen som närmar sig borta på vägen är vackra. Vackert fanns aldrig förr. Kanske finns det bara för oss döda? Det är skönt, så skönt att slippa de levandes alla bekymmer."
Snabba cash av Jens Lapidus.
Jag har nu läst ca 70 sidor i boken snabba cash och jag har fått ett positivt första intryck. Hitintills har boken varit intressant och lättläst. Boken handlar om tre olika personers liv. Trots detta är boken väldigt lättläst och det är lätt att hålla isär dem olika handlingarna. Jag misstänker att dem olika personernas liv kommer flätas samman på något sätt längre fram i boken. Språket i boken passar bokens handling bra. Ord som ”chilla”, ”hombre” och ”loco” förekommer regelbundet i boken och det gör att man verkligen får in rätt känsla för handlingen.
Av ....
Fler boktips av elever i klass TE3bc kommer på måndag...
torsdag, september 17, 2009
onsdag, september 16, 2009
De två första böckerna i serien House of night, Vampyrens märke och Sveket, av P.C Cast och Kristin Cast finns nu på biblioteket! Vill du veta vad de handlar om? Klicka här så kan du läsa inlägget från den 15 april!
De två första böckerna i Vampire Academy-serien av Richelle Mead har också blivit översatta! De heter Törst och Fruset blod! Om du vill veta vad de handlar om, klicka här så kan du läsa inlägget från den 16 april!