tisdag, februari 02, 2010

Om...
sex karaktärer i böcker lästa av klass NV2b...



Tusen strålande solar av Khaled Hosseini.

I boken Tusen strålande solar träffar vi den unga flickan Mariam. Inledningsvis är Mariam en mycket trevlig ung flicka som tycker gott om nästan alla människor, speciellt hennes far som är en mycket framgågsrik man. Hon är däremot inte särskilt förtjust i sin mor, som bara smutskastar fadern hela tiden och försöker vända Mariam mot honom.
Efter att ha legat 2 nätter utanför sin fars hus utan att bli insläppt börjar Mariam inse att en del av det hennes mor hade sagt tidigare, faktiskt var sant. När hon sedan återvänder hem och ser att hennes mor har hängt sig själv tvingas hon bo hos sin far, som sedan gifter bort henne till en 30 år äldre man. Efter denna händelse känner Mariam ett otroligt hat mot sin far. Hon blir allt mer negativ när hon gått in i detta äktenskap. Till en början har hon det bra, men efter varje dag som går blir hon mer och mer förtryckt av sin man. Hon lever nu i ett helvete med grymma ord, våldtäckter och misshandel.
Efter ett 18 årigt äktenskap, hittar hennes man en ny fru, Laila, som han vill dra in i familjen. Detta gör han med hjälp av lögner och extrem ödmjukhet. Mariam genomskådar detta direkt och blir förbannad på både sin man och den andra frun. Hon är nu en människa som enbart består av nagativitet, enda fram till den dagen då Laila försvarar henne inför mannen som tänker misshandla henne grovt. Detta för fruarna samman och de blir bästa vänner. Efter varje dag som går blir Mariam mer och mer positiv, och allt detta är tack vare Laila. Tillsammans uthärdar de en massa raseriutbrott och stryk, vilket bara medför att de kommer närmare varandra. [Borttagen mening om slutet i boken.]
Jag tycker att man kan se en tydlig förändring hos Mariam genom hela boken. Först tror hon gott om de flesta människor, sedan känner hon sig väldigt ensam och har ingen att prata med. Hon litar inte på någon, men efter att Laila försvarat henne, bygger de sakta men säkert upp ett förtroende för varandra, vilket medför en riktig vänskap.

Av Alexsandra.


Skeppet av Stefán Máni.

Jón Karl Esrason, sjömansson och tungt kriminell, även känd under pseudonymet ”Djävel” i den isländska undervärlden. Ett namn som han har förtjänat. Djävel njuter av våld, och han är bra på det med. Vilket har skapat fruktan hos hans medmänniskor inom hans hårda bransch, vilket inte är konstigt då han är byggd som ett monster, ett monster utav enbart muskler. Trots detta så har Djävel en alldeles egen familj, som han är extremt mån om, vilket är lite konstigt då han verkar dras till lite yngre kvinnor, utanför hans förhållande. Som många andra gangstrar så har även han begåvats med en förkärlek till pengar, fast med en fin tvist i form av en näsa för affärer, en bra sådan. Han har inga förhinder alls när det kommer till moral, utan sticker vem som helst i ryggen, bedrar de och njuter utav det, så länge det ligger i hans intresse det vill säga. När det väl kommer till kritan så är det bara en sak som gäller och det är Djävuls överlevnad.
Av ....


Nattfåk av Johan Theorin.

Nattfåk är en bok med en handling på tre plan och har därför enligt mig tre stycken huvudpersoner där varje huvudperson ger upphov till ett antal birollskaraktärer. Trots detta tycker jag att det är Joakim Westin som är bokens absoluta huvudperson. Det är han som är ägaren till Åluddens gård, vilken hela romanen byggs kring.
Joakim Westin är en helt vanlig kille i trettioårsåldern. Han beskrivs som en normalt byggd person som tycker om barn och gillar att renovera hus tillsammans med sin hustru Katrine. Familjen, som även består av två barn Livia 5 år och Gabriel 2,5 år, har precis flyttat från Stockholm och köpt en gård på norra Öland. Gården är i stort behov av renovering och sägs ha ett mytomspunnet förflutet. Vissa påstår att den är byggd av plankor från ett skepp som gick på grund i mitten på 1800-talet och man kan därför höra de döda viska i väggarna.
En dag när Joakim är i Stockholm för att hämta möbler från den gamla villan får han ett samtal som kommer att förändra hans liv för alltid. Hans fru Katrine är hittad död. Det påstås att hon har drunknat vid en av fyrarna. Joakim blir förkrossad och han går in i en djup depression som bara blir värre och värre. Han vägrar att inse att hon är död och börjar hallucinera. Han orkar ingenting längre, han vill inte handla mat och värst av allt så har han inte orkat berätta för sina barn än att deras mor har dött. I en av bokens mest segdragna scener beskrivs hur Joakim kan stå i flera timmar och bara titta ut genom fönstret.
Som en blixt från klar himmel kommer slutligen vändpunkten för Joakim. Två rundresande hälsar på och genom att visa en bild av paradiset så lyckas de förändra Joakim. Han blir mer positiv och börjar ta tag i saker och ting bl.a. så bestämmer han sig för att fortsätta den renovering som Katrine påbörjat. Arbetet blir som en sorts meditation, han är en munk och gården är hans kloster. Han beslutar sig även för att forska mer om gårdens förflutna och om sin hustrus död.

Av Mattias


Mord.net av Dan Buthler.

Henning Blixt, är en man som har hamnat i en svår situation. Han har en väldigt speciell läggning, som har gjort att han har en stor mängd barnpornografiska bilder på sin dator. Men en dag hittar en datorprogrammerare vid namn Tähtinen dessa bilder och börjar pressa Henning på stora summor pengar för att inte ge ut informationen han hittat. Efter detta går det utför för Henning. Han ljuger för sin fru och har tankar om att mörda Tähtinen.
Henning är en välbeställd man som är VD för ett större företag, har ett hus i skärgården och en jaguar i garaget. Han har en fin familj och allting är underbart. Han har bara en svag punkt, och den utnyttjar Tähtinen.

Av Benni



Tyskungen av Camilla Läckberg.

Erica Falck-Hedström är äntligen ”fri” efter att ha varit mammaledig ett bra tag nu. Erica kan nu fortsätta sin författarbana igen, men hon kan inte sluta att tilltalas av sin bortgångna mor Elsys förflutna, efter att ha hittat en gammal kista på vinden som just tillhörde Elsy. Erica, som så nyfiken är, dras in mitt i en mordutredning där hon tvingas gå tillbaka till sin mors barndom, under andra världskriget, för att kunna finna svaren på sina frågor.
Erica framstås nästan som en hjältinna. Det är oftast Erica som kommer med de briljanta idéerna och synvinklarna som ingen på Tanumshedes polisstation hade den blekaste aning om. Däremot är hon en självisk, stöddig och kinkig hjältinna. Erica handlar först och tänker sen, vilket kan leda till att hon trampar en del på tårna. Att ställa frågor till en anhörig som just har förlorat sin närmaste, för att få uppgifter om sin mors bakgrund, är inte bland de klartänktaste företeelser Erica har gjort. Dessutom ska det vara rättvist i Patriks och Ericas förhållande. Nu när det är Patriks tur att ägna sig åt barnpassning så vill Erica absolut inte hjälpa till eftersom hennes tid är förbi.
Erica brottas hela tiden med frågor om sin mor, eftersom hon kände att något fattades henne på grund av denna förödande familjerelation. Erica kände sig aldrig accepterad, eftersom hon hade behövt kärlek eller åtminstone ett leende från sin mor. Efter att ha gått till botten med sina problem får Erica en slags frid inombords, nu när de mörka delarna från det förflutna har lysts upp. Hon kan för en gångs skull se allt från sin mors synsätt och kanske till och med förlåta henne.

Av Benjamin


Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist.

Oskar är en mobbad, knubbig, osäker byxvätare. För att skydda sin mamma berättar han inte om mobbingen då han vet hur överbeskyddande hon är. Oskar låter mobbarna förnedra honom i hopp om att de till slut ska tröttna på att ha honom som slagpåse. All hans ilska som finns inombords på grund av trakasserierna, ger han utlopp för i sin fantasi. Där hugger han brutalt sönder mobbarna med kniv. Detta är dock innan han träffar Eli.
Då Eli kommer in i Oskars liv händer något. Han får en riktig kompis, blir säkrare, vågar stå upp för sig själv och slår tillbaka då någon ger sig på honom. När han blir konfronterad med att ha slagit en av mobbarna i huvudet, vilket resulterade i en hjärnskakning, ångrar Oskar det en del. Han tycker sig dock vunnit respekt eller i alla fall frid från hans plågoandar. Oskar känner att han har något att kämpa för. Med Eli är nämligen allt möjligt. Eli ser inte ner på honom för att han är lite konstig, tvärtom verkar hon tycka om det.
Ganska snart upptäcker Oskar dessvärre att det är något med Eli som inte stämmer. Då han förstår hur läget ligger till med hans nyvunna vän, vet han inte vad han ska göra. Oskars första riktiga vän är en vampyr. Han ställs inför ett svårt beslut i samband med detta faktum. Ska han överge Eli och än en gång ge sig in i den ensamma osäkerheten, eller ska han acceptera faktumet och ha en vän som måste döda andra människor för att överleva?
Oskar har utvecklats till en kille som har lärt sig att ta ställning och lita på andra männsikor. Han är inte rädd för Eli, hon har lovat att aldrig skada honom och Oskar litar blint på hennes ord. Därför förblir han Elis vän.
Att följa Oskars förändingar i hans mognadsprosess är intressant, då han efter hand gör fler och fler saker man inte förväntar sig av honom. T ex sticker han ifrån sin pappa när han är där och hälsar på. Detta på grund av att hans pappa börjar dricka med en kompis och blir berusad. Han tillbringar därför istället natten hos Eli utan att berätta det för någon. Detta är något som Oskar innan "Eli-tiden" aldrig skulle göra. Oskar märker själv vilken förändring han genomgått när han tänker på att den "riktiga" Oskar ligger i sin egen säng och sover, då han själv ligger i Elis. Enligt mig är det detta, alltså hans självmedvetenhet, som gör hela hans karaktär.

Av Frida
Fler bokinlägg från elever i klass NV2b kommer imorgon!

Inga kommentarer: