måndag, februari 01, 2010

Om...
En läsupplevelse och fem karaktärer i böcker lästa av klass NV2b...


Flickan från ovan av Alice Sebold.

Min läsupplevelse av Flickan från ovan var helt fantastiskt. Jag har aldrig läst något liknande då historian berättas utifrån den våldtagna och mördade flickan Susie Salmons perspektiv i himlen. Detta sätt att skriva var för mig helt främmande men efter att ha läst denna fantastiska bok i skriven på detta sett så måste jag säga att jag gillar det skarpt. Författaren Alice Sebold skriver nyskapande och revolutionerande ur en död flickas perspektiv av sällan skådat slag.
Bokens historia är både tragisk, sorglig och på vissa ställen riktigt tårdrypande, men trots detta för den med sig en stor strimma av hopp och frid till världen. Det ger tröst i en mörk och dyster värld och lyser upp i även de svåraste sorger som det är när någon nära gått bort. Denna tröst får man som läsare mestadels genom den inblick i något så abstrakt som himlen och livet efter döden som framställs. Tillvaron där beskrivs så vackert och fridfullt att men blir verkligt lugn och jag har till och med börjat tro på ett liv efter jordelivet, jag som aldrig förut trott på något liknande.
Av Frida.



Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren.

I beskrivningen av en karaktär från boken Den vidunderliga kärlekens historia har jag valt huvudpersonen Hercule Barfuss. I början av boken blev Barfuss väldigt överbeskyddad av kvinnorna i bordellen. Madam Schall hade inte mod nog att kasta honom ut på gatan när han var som bebis, och bar därför ansvaret för Barfuss uppfostran. Kvinnorna gav honom mat, trygghet och kroppskontakt som vilket barn som helst har rätt till. Han träffar även Henriette Vogel en flicka som föddes under samma glädjehus som Barfuss. Henriette gav Barfuss ett trygghet, vänskap och en anledning att leva.
En dag när bordellen tvingas lägga ner och Barfuss förlorar sitt hem väntar en värld av förnedran och förödmjukelse, men hans strävan att återförenas med Henriette Vogel blev hans mål för livet. När han märker att han lever i en mycket grymmare värld än vad han först trodde så börjar ett visst hat byggas upp inom honom. Han tvingas att välja mellan att döda sina fiender, men det är viktigt att veta att hans verkliga mål är inte att döda folk med sin begåvning utan att återförena sig med Henriette Vogel. Men allt eftersom han möter goda vänner som hjälper honom från livshotande situationer så hålls drivkraften att döda sina fiender tillbaka, eftersom han inte längre har en anledning att döda de om han ändå klarade sig.
Efter en lång tid av sökande när Barfuss började förlora hoppet blev han samtidigt mer ondskefull. Ju längre sökandet gick desto mer fylldes detta ofantliga hat och vrede han hade för sina fiender. Men när han till sist fick återse sin älskade Henriette Vogel försvann all hat som har byggts upp av den här långa tiden. Denna ondskefulla personlighet försvann av bara glimten av skönheten hos Henriette Vogel.
Enligt min åsikt är Barfuss en symbol för människans strävan. För alla människor strävar efter någonting och om man har en strävan så stark som Barfuss så kan man uppnå allting, oavsett handikapp. Det är dels detta som gör att jag tycker om Barfuss, dels detta som jag tycker gör Den vidunderliga kärlekens historia till ett mästerverk.

Av Tommy.

Vägen till Jerusalem av Jan Guillou.

Huvudpersonen i Jan Guillous bok Vägen till Jerusalem heter Arn Mgnusson. Arn är inte som andra barn, i det avseendet att han inte blev till på naturlig väg. Det var en ängel som uppenbardade sig för hans mor, Fru Sigrid, och talade om för henne att hon skulle föda ett barn.
Det visade sig att ängeln hade menat vad den sa, så en tid efter uppenbarelsen, födde Fru Sigrid en son. Arn var en välskapt pojke, som skulle få vara med om mycket under sitt liv. Arn växer upp tillsammans med sina föräldrar och sin storebror på Arnäs gård vi Vänerns strand. Som liten är Arn ett lättlärt energiknippe. Han ägnar stora delen av dagen till lek och stridsträning hemma på gårdsplanen. När han inte är ute, studerar han bland annat Latin, vilket han inte tycker är lika intressant.
Arn får lära sig en hel del under sin uppväxt, bland annat att livet kan ändras radikalt. Han får personligen erfara detta som liten. En dag när han var ute och lekte, föll han ner från ett av tornen hemma på gården och låg efter fallet död på marken. Otroligt nog vaknar han sedemera till liv, efter att Fru Sigrid svurit till Gud, att om hon bara fick tillbaka sin son till livet, skulle hon skänka honom till Guds arbete bland människorna på jorden.
Så småningom inleder Arn en klosterutbildning, för att fullfölja det löftet som Fru Sigrid givit Gud. Det blir ett kraftigt miljöbyte för Arn och bland det första han måste lära sig, är att ha ett mer stillsammt beteende. Han utbildas både teoretiskt och praktiskt under sin klostertid. Han fortsätter att utveckla sin Latin och får även lära sig vad som står i den Heliga Skriften. Broder Guilbert, som bland annat är smed på klostret, har som uppgift att lära Arn om hantverk. Guilbert fortsätter även att utvecka Arns färdigheter inom stridskonst. Arn får även lära sig en del om djurskötsel av broder Guilbert. Målet är att Arn skall lämna klostret som en upprätthållare av Guds vilja, som en tempelriddare.
Utbildningen för att bli en fulländad tempelriddare går mot sitt slut och Arn får i uppdrag av Fader Henri att återvända hem till Arnäs, då han möjligtvis kan behövas där. Arn har nu vuxit ordentlig, både fysiskt och psykiskt under sin tid i klostret. Han har lärt sig mycket och har en kropp som en riktig karlakarl. Eftersom han fått en befalling om att återvända till Arnäs, beger han sig iväg, men det dröjer dock inte länge tills han är tillbaka innanför klostrets murar. Detta på grund av att han vid en sammandrabbning dödat två män och känner nu att han har begått en dödssynd.
Efter många om och men har Fader Henri fått Arn att förstå, att han har fått Guds förlåtelse och det är dags att gå vidare i livet. Att det inte är en dödssynd att ta livet av någon, om det sker på Guds uppdrag.
Med detta i bagaget lämnar Arn återigen klostret och kommer denna gång hela vägen hem till Arnäs. Väl hemma, ser han tack vare sina erfareheter från klostret, att gården kan förändras på flera sätt till det bättre. Han delar därför med sig av sin kunskap och gården får en rejäl upplyftning.
Nu är ett uppdrag slutfört, nu gäller det bara att fortsätta med det andra, nämligen att upprätthålla Guds vilja som tempelriddaren Arn Magnusson av Arnäs.
Arn kan sammanfattas så här enligt mig. Han är en man som håller sig till det som är rätt, är nyfiken på kunskap delar gärna med sig av det han lärt sig.

Av Johan


Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist.

Huvudpersonen i romanen Låt den rätte komma in heter Oskar och är en mobbad kille på 12 år, som bor med sin mamma i en lägenhet i Stockholmsförorten Blackeberg. Han är väldigt präglad av platsen där han bor, en fattig lägenhet i en grå och trist förort, och sådan är Oskar också, tyst och sorgsen. Han vågar inte säga emot sina mobbare och har inte någon direkt vän förrän han träffar Eli. Eli är en, vad han tror, jämnårig flicka som flyttat in i våningen bredvid. Hon fascinerar honom mycket eftersom hon inte verkar försöma honom minsta lilla, och hon är väldigt annorlunda och har något Oskar inte kan sätta fingret på. Eli och Oskar blir vänner och så småningom tillsammans, vilket leder till att Oskar blir säkrare på sig själv och vågar mer, till exempel säga emot sina mobbare. Han och Eli kommer närmare och närmare varandra, men till slut märker Oskar att något inte står rätt till med Eli. Först får han reda på att Eli är en kille, och detta sätter givetvis igång en väldigt stor inre konflikt hos Oskar: Å ena sidan älskar han Eli, men å andra sidan.. betyder detta att han är en "bögjävel"? Kan han leva med detta? Efter en period av överväganden kommer det fram att Eli är könlös, varken tjej eller kille. Då blir det lättare för Oskar att acceptera deras förhållare, men ytterligare en sanning uppdagas snart: Eli är en vampyr! Detta skrämmer Oskar och han börjar ta avstånd från Eli, hans agerande är mer rationellt och har inte bara att göra med moraliska värderingar som faktumet att Eli var en kille, utan här rör det sig om ren självbevarelsedrift. Men även detta lyckas han överkomma och i slutet av boken reser Oskar och Eli iväg tillsammans.
Om jag skulle beskriva Oskar med tre ord skulle det vara växande, tankfull och stark.
Av Rebecca


Svart drama av Magnus Nordin.

Jag har läst Magnus Nordins spänningsroman Svart drama och har valt att skriva lite om huvudpersonen Tess.
Tess flyttar från Stockholms innerstad till Blackeberg (landet enligt henne själv). Hon är vad vi idag kallar en punkare och hon är väldigt säker på sig själv och bryr sig inte om vad andra tycker. Hon börjar i en ny skola, ny klass med nya människor och det gör henne väldigt nervös. Men hennes nervositet förträngs när klassens populära tjej Jackie, väljer att umgås med henne. Hon följer med Jackie till dramagruppen som Tess verkligen inte vill följa med till egentligen men gör det för att hon är rädd att förlora sin nyfunna vän Jackie. Tess blir mer och mer involverad i dramagruppen och i Jackies liv, och med Jackies liv menar jag hennes stora kärlek, Oskar. Oskar och Tess påbörjar en relation vilket Jackie inte gillar. Boken fortsätter med explosioner och hämndlystna syraattacker.
Under bokens gång utvecklas Tess från en tillbakadragen person till en mer självständig som bryr sig mindre och mindre om vad Jackie tycker. Hennes nyfikenhet bubblar upp till ytan och hon lägger näsan i blöt alltför många gånger enligt vissa, vilket kanske kommer kosta henne livet...

Av Sandra


The traveller / Vandraren av John Twelve Hawks.

Alla kvinnor bär jämnt på stora väskor med smink och onödiga saker när de går ut. Detta är dock ett undantag för Maya. Det hon tar med sig är knivar som gömmer sig bra vid armarna och benen. Ända sedan liten har Maya blivit tvungen att lära sig det bästa sättet att skära strupen av sina fiender, hur hon ska hantera olika sorters vapen och det viktigaste, hur hon ska slåss för att överleva!
Sedan tonåring har Maya dödat otroligt många som velat se henne död, alla från tabulan även kallad Brödraskapet. Hennes händer är helt täckta av blod.
Pga. detta vågar hon inte ha några vänner. Rädd för att hennes så kallade vänner egentligen är fiender. Eller om vågar hon utsätta de riktiga vännerna för fara om någon helt plötsligt attackerar dem under en shoppingtur? Kan de även acceptera att hon är en Harlekin? Det kan hon inte svara på. Maya får inte låta sina känslor ta över hennes beslut när saker och ting händer. Hon är helt ensam. Hon litar inte på någon.

Av Yvonne
Fler bokinlägg från elever i klass NV2b kommer imorgon!

Inga kommentarer: