måndag, september 21, 2009

Här kommer fler...
första intryck...
skrivna av elever i TE3bc


I denna ljuva sommartid av Mari jungstedt.

Mitt första intryck av boken var positivt. Den handlar om ett brutalt mord på Gotland där utredningen leds av Karin Jacobsson som är en person som blir väldigt engagerad i jobbet. I början av boken får man möta reportern Johan Berg och hans fotograf Pia Lilja. Pia är en enormt energisk person som brinner för det hon gör medans Johan har problem inom familjen och är därför väldigt uppslukad i detta. Boken är en kriminalroman med mycket spänning och man har svårt att lägga den ifrån sig.

Av Ida
Tusen strålande solar av Khaled Hosseini.

Mitt första intryck av boken var att det utspelade sig under 1500-talet men sen när de berättade om biograf och bilar fattade man direkt att det var 1900-talet. Det finns vissa ord som är skriven på arabiska som t.ex. harami och schanai som betyder ”oäkting” och schanai vet jag faktiskt inte vad det menas men de förklara vissa av orden i boken. Huvudpersonens mamma, Nana är en ganska ”arg” person som tycker synd om sig själv eftersom hon blev ”utslängd” av Jalil, Mariams pappa. Mariam bodde själv med sin mamma i en kolban utanför staden Herat och intrycken där är ganska ”fredligt” och känns som de bor ute i landet.Man märker ganska snart att Mariams mamma ”ljuger” väldigt mycket om Jalil och berätta att han behandlar henne väldigt illa som t.ex. att hon hade förlossning i 2 dagar utan att någon hjälpte henne och Jalil var i en handelsresa men ganska snart så märke Mariam att hennes mamma ljuger, för enlig Jalil, hennes far så låg hon i en fin sjukhus med en fin bäddat säng när hon födde henne. När Mariam är 15 år ska hon bli bortgift och det är här jag ska börja läsa nu så jag ska se hur det gå för henne.

Av ...

Damen med enhörningen av Tracy Chevalier.

Boken utspelar sig i Frankrike på 1400-talet, där pengar och släktnamn ger respekt, det är iallafall vad adelsmännen själva tror. Den rike Jean le Visite är en högt uppsatt adelsman som har köpt sin titel. Boken börjar med att en manlig konstnär får ett tungt jobberbjudande, han ska göra tapeter till en stor sal där Jean le Visite bor. Han verkar väldigt oroad över det stora arbetet och inser att det kommer ta lång tid innan det blir klart. Hittills har man bara fått inblick konstnärens tankar. Jag tycker att boken verkar bra, där är bra detajer och jag är nyfiken på vad som kommer hända.

Av ...
Biten av Kelley Armstrong.

Den handlar om Elena, som är varulv och bor i staden Toronto med sin pojkvän Philip (som inte är varulv). Ingen är medveten om att Elena är en varulv förutom Flocken (varulvar), de som hon levde tillsammans med innan hon bestämde sig för att leva tillsammans med människor. Hon blir sedan kontaktad av Jeremy, också en varulv, som säger att de behöver hennes hjälp och att det är brådskande. Boken avslöjar inte allt av historian direkt vilket är bra, det får en att undra vad som kommer hända.
Det känns inte som om författaren håller tillbaka på språket eller sättet att berätta historian på. På något sätt känns det som om hon har en personlig stil att berätta vad som händer på.Hon beskriver varulvarnas upphetsning, tankar och behov väldigt bra. Beskrivningar om hur hon känner sig som varulv kommer med jämna mellanrum. Där är en ”scen”, där hon har förvandlat sig till varulv och förföljer en polisman genom mörka trånga gränder. Där är hon mycket flitig med att beskriva hur hon kämpar mot sina egna instinkter till att döda honom. Ett exempel är att hon beskriver att om offret håller sig lugnt så kommer Elena att kunna hålla sig från att döda honom. Men om offret får panik och börjar springa skriver hon hur Elena inte kommer kunna hålla sig från att springa ifatt offret och döda honom. Hon beskriver också de våldsamma bitarna med mycket detalj, t.ex. hur blodet smakar, och hur Elena sliter strupen av en coyote. Varulvarna i denna boken är inte som på film. De står inte på två ben, och de är inte större än människor. De ser ut som vargar fast lite större, med mänskliga ögon.

Av Carl

I cirkelns mitt av Dan Brown.

Boken handlar om, för närvarande, ett presidentval där Senatorn Sedgewick Sexton ingår. Sexton har också en dotter, Rachel Sexton, som jobbar för underrättelsetjänsten, National reconnaissance office, det vill säga att hon jobbar på samma sida som den sittande presidenten. Plötsligt blir Rachel inkallad på NRO-chefens kontor på ett viktigt möte. Parallellt med denna story så finns ett sidospår där specialgruppen delta är grupperade ute i den iskalla vintern för att spionera på en hophemlig byggnad.

Av M.



Inga kommentarer: