tisdag, september 22, 2009

Här kommer ännu fler...
första intryck...
skrivna av elever i TE3bc
Lingonstigen 114 av Maria Fagerberg.

När jag började läsa i boken så möts man direkt av att det är en flicka som skär sig själv. Hon skär sig på insidan av låren och på undersidan av fötterna. Ställen som folk inte skulle lägga märke till att man skurit sig på.
När man läser vidare så möts man av en kvinna som heter Susanne som är flickans mamma. Flickan heter Embla och är 15 år. Hon har en lillebror som heter Kalle som är 11 år och deras pappa heter Niklas.
När Embla var yngre så hade barnen och föräldrarna en bra kontakt. Dom pratade om allt om skola, kompisar och sina liv, tills Embla fyllde 15 år. Hon ändrade sin livsstil och blev vegetarian, åt verken kött eller fisk. Hon målade sig svart runt ögonen och stängde in sig på sitt rum och spelade musik. Pappan Niklas trodde att det bara var en fas hon kommit in i och att det skulle gå över, så mamman Susanne skulle bara låta henne var ifred.
Boken verkar vara en stark roman mellan mor och dotter. Mamman känner att hon inte vill tränga sig på i Emblas liv, samtidigt som hon så gärna vill ha den kontakten som hon hade med Embla som hon hade när Embla var liten.

Av Alexandra

Kinesen av Henning Mankell.

Han börjar väldigt bra med att, inte berätta en historia, utan i stället berättar han om en hungrig vargs resa från Norge till en skog i Hälsingland. Därefter kastas man in i själva handlingen. I en by vid namn Hesjövallen har 18 gamla människor plus en 12-årig pojke blivit brutalt mördade. Huvudpersonen är en kvinna i, vad jag skulle gissa, 30-års åldern. Hon är polis av något slag, och har hand om utredningen av massmordet. Men det tycks vara en hopplös utredning, för den enda ledtråd de har är ett rött silkesband som tappats i snön.

Av Sabina


Karriär och köksbesvär av Sofie Kinsella.

Mitt första intryck var verkligen att texten speglade bokens namn. Jag kom direkt in i hennes karriär och fick uppleva hur stressad kvinnan i boken faktiskt är.
Denna kvinnan kan tänka mig är i 25-30 års åldern, hon bor i London, England. Hon jobbar på en advokatfirma som verkar väldigt krävande vilket leder till mycket stress. En dag ringer hennes nya hembiträde och frågar hur ugnen fungerar, då får man reda på att hon faktiskt inte har en aning om hur något fungerar av därhemma.
Boken verkar vara rolig och varm. Jag känner inte att jag har svårt för att följa med i den så det ska bli kul att läsa.

Av Katarina

Skuld av Karin Alvtegen.

Boken inleds med Per Wilander som sitter på ett café försjunken i tankar, då en kvinna träder in och pratar med honom, som en dröm. Per får i uppdrag att leverera ett paket till en viss Olof Lundberg. Väl framme hos Olof Lundberg träder mystiken in, kvinnan som angett sig för att vara Lundbergs fru, har egentligen inget med Lundberg att göra. I paketet ligger en tå. Lundberg ger Per vad som helst för att han ska hitta kvinnan, Per vill ha en dryg miljon så han kan betala av sin skuld.
Boken verkar spännande, med massa mystik. Man vill veta vad allt egentligen handlar om och man kommer in i historien direkt. Huvudpersonen Per verkar vara en ensam man som tror på möjligheter och tvekar inte länge då han får ett fall att lösa. Miljön känns lite mörk, lite dyster kanske, men mystiken livar upp stämningen. Jag tror detta kommer bli en spännande bok att läsa, en bok man lätt skulle kunna fastna i för att komma närmare lösningen. Vem är den där kvinnan egentligen.

Av ...

Inga kommentarer: