Att springa av Maria Sveland är en roman om vänskapen mellan två flickor, om övergrepp mot barn och vuxna som sviker. Läs SvD:s recension
här!
Under seminariet Driva debatt i romanform på Bok och biblioteksmässan intervjuades Maria Sveland tillsammans med Katarina Wennstam. Svelands senaste bok Att springa handlar, precis som Wennstams böcker Smuts, Dödergök och Alfahannen, om övergrepp. Båda menade att de valt romanen som form för debatten, då journalistiken inte gav dem det utrymme som de behövde. Romanformen gav dem också möjligheten att ta ställning, vilket är svårt inom journalistiken där objektiviteten är det primära.
En av de första frågorna som båda författarna får av journalister, är vad som har hänt dem själva eftersom de skriver om just detta ämne? Wennstam och Sveland tog upp detta på seminariet då de ogillade frågan av flera skäl. Dels är detta en fråga som män som skriver om övergrepp inte får och dels menade Wennstam att hon har bevakat det här ämnesområdet i tio år när hon var journalist. Hon frågar varför det inte räcker med att bli upprörd? Varför måste hon själv ha upplevt något, som enda anledning till att skildra problemet? Sveland instämde och la till att hon ”skriver om det som bränner, om det som brinner just nu”.
Läs om fler böcker som skapat debatt i t ex
den här artikeln från Svd! Artikeln tar bl a upp romanen Smuts av Wennstam och Svelands första roman Bitterfittan.
Läs
här om Wennstams roman Smuts i recension från SvD. Vi har Wennstams böcker
Smuts och
Dödergök på biblioteket!
Alfahannen köps in nästa gång inköp görs!