måndag, december 22, 2008

GOD JUL
OCH
ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR!

onsdag, december 17, 2008

Jul på biblioteket...

och snart är det jullov!
Här kommer lite bilder från ett julpyntat bibliotek!


































Ytterligare ett boktips innehållande spänning och skräck...



Första gången som han hör talas om huset är när Pierre berättar en av sina rysarhistorier. De sitter och smygröker på deras hemliga ställe, Örnnästet och kvällen börjar som alla andra kvällar med en rysarberättelse. Men historien som berättas den här gången är skrämmande och kryper längs med ryggraden. Huset existerar och killarna bestämmer sig för att åka och kolla på det. De hade absolut inte tänkt gå in... efteråt svär de en pakt om att aldrig berätta för någon om huset. Men det blir inte alltid som man tänkt sig...


Magnus Nordins bok Huset vid vägens slut är en spännande skräckhistoria som man helst bör läsa i dagsljus!

onsdag, december 10, 2008

Boktips skräck och spänning...


Förföljaren av Magnus Nordin är en riktig nagelbitare! Malin har ingen aning om att hon är förföljd, att någon vet allt om henne. Plötsligt så försvinner hon…
Samtidigt som olusten kryper längs med ryggraden är det omöjligt att lägga ifrån sig denna nervkittlande bok!

lördag, december 06, 2008

Boktips: Sagor om vintern

I boken Sagor om vintern är sånger, dikter, berättesler och sånger om vintern samlade. De man hört, sett och upplevt under barndomen och fortfarande kan höra!

En härlig sagobok som är rikligt illustrerad med de vackraste bilder!



Ha en riktigt skön andra advent! Mys med ljus, julgodis och vänners sällskap!

torsdag, december 04, 2008


Bryta om av Åsa Anderberg Strollo handlar om sextonåriga Minna. Minna ska börja gymnasiet och har valt en skola där inegn känner henne. Hon vill bryta upp från sina stuliga år i grundskolan och börja om. Kanske att det kan fungera nu när hennes mamma är inlagd på psyket och hon bara har sig själv att ta hand om?
Gripande bok en en ung tjej som försöker ta hand om både sig själv och sin mamma och vars tidigare liv vi får följa genom glimtar av det förgågna.

måndag, december 01, 2008

Att uppmärksamma...

Idag, den 1 december, är internationell aidsdag. Dagen är till för att påminna människor om att sjukdomen finns och för att minnas dem som har dött i aids. Dagen initierades av FN första gången 1988 och över hela världen anordnas olika aktiviteter på olika teman. 2005-2010 är temat "Stop AIDS. Keep the promise".

Några siffror: 5000 personer tros leva med aids i Sverige. 33 miljoner människor runt om i världen lever idag med aids. 3 miljoner dör varje dag i aids.

Siffror och fakta om dagen är hämtade ur dagens Sydsvenskan (081201) "Aidshotet lever ännu" av Peter Zupanovic. Klicka på artikelns titel och du kommer direkt till webbartikeln.

Lista över nya böcker...

perioden augusti-november finns nu i biblioteket! Kom gärna med förslag, synpunkter och frågor!

fredag, november 28, 2008

Ha en mysig och härlig första advent!

Boktips inför julen med alla dess läckerheter!



Julens frestelser av Birgitta Andrews tipsar om mat inför julens alla högtider, från första advent till nyår! Bli inspirerad och njut!

tisdag, november 25, 2008

Boktips på temat Romeo och Julia...


Hata Romeo handlar om Jen som får huvudrollen i skolpjäsen om Romeo och Julia. Hon älskar pjäsen och kan redan julias alla repliker. Men så visar det sig att personen som ska spela Romeo är Chris. Den Chris som hon avskyr och vars familj ligger i fejd med hennes. Hur ska detta gå?

Rachael Wing skrev Hata Romeo när hon var sexton år och den är bräddfylld av starka känslor och romantik!

måndag, november 24, 2008

Boktips skräckhistoria...



Den femte systern av Mårten Sandén är en skäckhistoria som spänner över tid och rum... Den tar sin början ca 200 år tidigare, då en man vid namn Karmelius öppnar porten till helvetet med hjälp av sina fem döttrar. Tanken är att en av hans döttrar ska föda djävulen in i världen. Men ritualen avbryts och Karmelius fängslas och avrättas.

Två hundra år senare får vi följa Jannike och hennes kamp mot uråldrig ondska, mordiska vättar och striden på liv och död mot en av Karmelius ättlingar som försöker förverkliga Karmelius plan, att djävulen ska födas in i världen...

fredag, november 21, 2008

Godbitar från författardagen i Hässleholm

Författardagen bjöd på mycket inspiration och röda salongen i Hässleholms kulturhus svämmade nästan över av förväntansfulla deltagare!


Bilden visar författarna Kim M. Kimselius och Kalle Güttler. Kimselius har skrivit boken Tillbaka till pompeji och flertalet andra historiska romaner för ungdomar.
Kalle Güttler har bl a skrivit en ungdomsserie med bakgrund i kriget i Sudan.


Mårten Sandén delar här bild med Lena Lilleste. Sandén skriver allt från bilderböcker till ungdomsböcker. Han har bl a skrivit skräckromanen Den femte systern...
Jag pratade lite med Sandén under lunchen och han berättade hur han går och tänker på berättelser i flera år, strukturerar dem, stuvar om dem, sätter ihop dem och först därefter sätter han sig ner och skriver. Processen fram till skrivandet uppskattade han till ca sjuttio procent av arbetet.. Trots att det tar honom flera år att bli färdig med en bok kommer han ut med minst en eller ett par om året. Hemligheten, ligger i att han tänker på flera berättelser samtidigt...


Niklas Krog berättade om hur han blev författare. Som liten var han otroligt blyg och då han hade svårt för att prata med andra (läs tjejer) slukade han böcker istället. Han var som yngre en stor idrottstalang och påstod att hans talang för att skriva egentligen inte var så stor. (Men efter hur många böcker som han har skrivit så vet jag inte om det går att tro på honom) Krog menade dock att han får slita mycket hårt för att få fram sina böcker och han har skriver om MÅNGA gånger. Sin första bok skrev han t e x under en period på fem år och den blev en riktig tegelsten, 1200 sidor... Förlaget respons var att det nog fanns något i boken men att den var på´tok för lång. Krog satte sig då och läste om romanen och strök alla ord som han inte tyckte var nödvändiga. Efter ungefär fem månader hade han fått bort sex sidor. Då tog förlaget över och skar raskt ner romanen med ytterligare 800 sidor och så kom hans första bok ut, En krigares hjärta. Hans senaste bok heter Ingen rädsla och Krigare utan minne.


Trots att bagaren och poeten Kristian Carlsson egentligen skriver för mindre barn känner jag mig tvingad att ta med honom som en av höjdpunkterna under dagen. Carlsson spred en oerhört glad och fnittrig stämning i publiken när han bakade låtsaskakor med största allvar, högläste ur Bakelikakbakboken och Lilla Rufusboken samtidigt som ett bildspel visade hans finurliga illustrationer till boken.
Jag kommer den närmaste veckan att blogga om några av böckerna jag nämnt idag. Håll utkik och ha en trevlig helg så länge!

onsdag, november 19, 2008

Tema tobakskonventionen den 17-22 november

Under vecka 47 anordnas tobakskonventionen av WHO (World Health Organization) Konventionens mål är "att skydda nuvarande och kommande generationer från de förödande hälsomässiga, sociala, miljömässiga och ekonomiska konsekvenserna av tobaksbruk och exponering av tobaksrök, genom att tillhandahålla ... tobakskontrollsåtgärder ... i syfte att fortlöpande och kraftigt minska tobaksbruket och exponering för tobaksrök". (ur Tobakskonventionen (WHO-FCTC) Lägesrapport 2008, länk till rapporten)



I biblioteket finns följande utställning. Kom och titta!

tisdag, november 18, 2008

Öppet hus den 18 november 17.00-20.00

I biblioteket huserade under tisdagskvällen samhällsinstitutionen och presenterade sina ämnen för de nior med föräldrar som vandrade in genom bibliotekets vidöppna dörrar. Några passade också på att försöka sig på den tipsrunda som gjorts av elever på skolan och där priset var en bok...

Temat för årets öppet hus i biblioteket var Vad är viktigast i världen? I Sydsvenskan har det under hösten varit en artikelserie om vad kvinnor runt om i världen anser vara viktigast i världen. Några elever och några ur personalen på HTS fick också svara på frågan. Detta sattes sedan upp på en svart skärm med nyckelord i olika färger och kopplades samman med de olika ämnena inom samhällsinstitutionen. Detta kommer att sitta uppe ett tag, så kom gärna förbi biblioteket och titta vad kanske just din klasskamrat, kompis eller lärare tycker är viktigast i världen!


En utav snurrorna i biblioteket kläddes med ett nytt tema kopplat till kvinnor runt om i världen. Temat var om kvinnor, kvinnors historia och om kvinnors livsöden... Kolla gärna in snurran!








På en annan utställningsskärm presenterades alla de saker som du kan göra på biblioteket, det du kan få hjälp med och de olika resurser som finns! T ex kan du få hjälp med informationssökning, söka i de olika databaser som biblioteket prenumererar på (se hemsidan), du kan läsa dagstidningar och tidskrifter, låna facklitteratur och romaner, söka information på nätet och i webbkatalogen, studera...

måndag, november 17, 2008


Kråkflickan av Kate Cann handlar om Lily, en knubbig tjej som blir trakasserad av tjejerna i skolan. Killar? De vet nog inte om att hon existerar. Lily tar sin tillflykt till skogen och där möter hon kråkorna. De förändrar henne, får henne att längta efter mer och en idé föds...

fredag, november 14, 2008

Från konferansen om Wikipedia


Det var en mycket intressant heldag med flera olika infallsvinklar och syn på Wikipedia. Henrik Norinder (se bilden) från Lunds universitet var förste talare. Han berättade om ett Wikipediaexperiment, där han i en artikel i Wikipedia blandade trovärdigt material med helt felaktiga uppgifter. Syftet var att få eleverna att tänka källkritiskt. Han skrev om en domstol i Paris som inte existerade och till de sittande domarna kopierade han in rollbesättningen från filmen Sunshine. När eleverna skulle redovisa sina uppgifter klagade de på att det hade varit svårt att hitta information om domstolen. De hade endast hittat en artikel i svenska wikipedia... Även efter Norinder förklarat hur det låg till hade vissa svårt att tro på att domstolen inte existerade, för "det stod ju på Wikipedia"...

Jonas Svensson (se bilden) från Högskolan i Halmstad och Dainis Dravins från Lunds universitet behandlade båda Wikipedia som examinationsform i sina föredrag. Studenterna har fått skriva en ny text eller redigera en befintlig och lägga ut den på Wikipedia. Utöver detta fick studenterna skriva en betydligt mer omfattande reflektion kring processen, där fokus låg på källkritik. Både Svensson och Dravins tyckte att det var en bra övning för att få deras studenter att tänka på källkritik.





Hanna Björk (se bilden) berättade om att vara användare på Wikipedia och om att ha en god wikised. Det handlar helt enkelt om netikett dvs vett och etikett på nätet. T ex är det dålig sed att inte skriva en redigeringskommentar om man ändrar på en sida. Sidor som inte får en redigeringskommentar kontrolleras i större utsträckning. På sidan för senaste ändringar följer Hanna Björk och många andra de ändringar som görs. På detta sätt försöker de snabbt få bort klotter, rasistiska kommentarer, uppenbara fel etc. Vissa sidor kan tillfälligt låsas vid problem, men ingen sida är permanent låst. Vissa sidor kan vara halvlåsta. Det innebär att man, för att kunna ändra något, måste ha ett användarkonto som har varit aktivt i minst fyra dagar.



Sven Rosborn, chef för Fotevikens museum höll ett mycket underhållande föredrag kring aspekter på det skrivna ordet.










Vi fick också en givande föreläsning om Wikipedia ur ett juridiskt perspektiv av Ulf Maunsbach (personen i mitten av bilden) från Lunds universitet och Mathias Klang (personen till vänster på bilden) från Göteborgs universitet. Det kan vara bra att veta att upphovsrätten i Wikipedia har avtalats bort. Vid upphovsrättsintrång, är det den som laddar upp som begår ett brott mot upphovsrätten. När det gäller den som tillhandahåller informationen (Wikipedia) och den som laddar ner (läsaren) är det svårare att avgöra brott och reglerna kan skilja sig åt mellan länder. Intressant är också följande som står på Wikipedia egen sida om förbehåll:


"Använd Wikipedia på egen risk".
och
"Förlita dig inte på NÅGONTING du finner på Wikipedia – du rekommenderas att kontrollera all information noggrant."
Så om du ska använda Wikipedia, tänk på att kolla av informationen mot andra källor och var källkritisk!

PS tänk på att alltid försöka ha ett källkritiskt synsätt, oavsett källan du använder! Om du vill veta mer om källkritik, klicka på: Kolla källan då kommer du till myndigheten för skolutveckling och det som de skriver om källkritik.

onsdag, november 12, 2008

Jag är på konferans om Wikipedia den 13 november..

Om du behöver få tag på mig, går det bra att maila på anneli.hallbjork@hessleholm.se så svarar jag så fort jag har möjlighet. Annars är jag tillbaka på fredagen, den 14 november.

Om du vill se programmet för dagen, tryck på Wkipedia Academy och läs programpunkterna under den 13 november. På fredag kommer jag att blogga om konferansen!

måndag, november 10, 2008

Idag firar vi Mårtens afton!

I boken Våra högtider: traditionerna, maten och festerna vi minns kan du läsa om såväl Mårtens afton som våra andra svenska högtider!




fredag, november 07, 2008

Boktips med anledning av Gustav Adolfsdagen...

...som firas idag. Det finns t ex en Gustav Adolfsbakelse dagen till ära! Dagen firas speciellt i Göteborg, som grundades av Gustav II Adolf. Dock firas det även i andra städer och också på olika regementen, då Gustav II Adolf är känd som en krigarkung.

Gustav II Adolf började regera vid 17 års ålder. Han lade grunder för Sverige som stormakt och genom sitt ingripande i trettioåriga kriget fick han stor europeisk betydelse. Han gifte sig med den tyska prinsessan Maria Eleonora och fick med henne dottern Kristina, som efter sin fars död blev drottning i Sverige. Den 6 november 1632 stupade Gustav II Adolf i Lützen, Tyskland.


Gustav II Adolf av Sveriker Oredsson är en av flera böcker om Gustav II Adolf som vi har i biblioteket!

onsdag, november 05, 2008

Boktips om och av Barack Obama, USA:s nästa president!


Min far hade en dröm av Barack Obama, handlar om Obamas uppväxt i ett USA präglat av raslagar. När hans far, som han aldrig lärt känna, dör i en bilolycka åker Obama till Kenya för att lära känna sina afrikanska rötter. En självbiografisk berättelse kring identitet och ras.




Barack Obama berättar i sin bok Att våga hoppas om sin personliga syn på amerikanska värderingar och den roll USA har i världen. I hans vision av USA, har det politiska systemet återupprättats och klyftan mellan folket och de som har makten minskat.



Dessa båda böcker är idag beställda till biblioteket och kommer att finnas på snurran för nya böcker inom en vecka eller två. Det går dock bra att reservera dem redan nu!

tisdag, november 04, 2008

Ny temasnurra...


...på biblioteket, skönlitterära böcker om Indien och Kina!
Treorna på internationella programmet samt några av lärarna på HTS, åkte i förra veckan till Indien och Kina. En anledning till att temat denna gången handlar om Kina och Indien! En annan, att flera nya böcker är inköpta av författare som kommer från dessa länder. Kom, titta och låna! :)

måndag, november 03, 2008

Boktips om komplicerade syskonrelationer..

"Nu är klockan snart fyra och jag kan inte sova. Kan du svara mig på en sak? FÅR man bli alldeles varm och matt i hela kroppen av att se på sin egen brorsa? Får man det, ens om han är den snyggaste och finaste killen i hela universum? Jag kan inte hjälpa det! Och jag skäms så inihelvete." (s 28)

Syskonkärlek av Katharina von Bredow handlar om syskonen Amanda och Ludvig och den förbjudna kärleksrelationen som de inleder och konskevenserna det får. Otroligt bra. Otroligt gripande.


Ninas mamma har träffat en ny man och de ska flytta ihop. Och inte nog med det! Hans två söner, i ungefär samma ålder som Nina, ska också flytta in. Men det går bättre än väntat, betydligt bättre.. Snart börjar känslorna växa mellan Nina och en utav bröderna. Men hur fungerar det egentligen att ha en relation med sin typ brorsa?

Min typ brorsa av Johanna Lindbäck är en bok som man inte kan sluta läsa förrän man kommit till sista sidan.

måndag, oktober 27, 2008

Litteralund!

Det var två otroligt inspirerande dagar på Litteralund och jag kommer här att berätta om guldkornen!




Konferensen öppnades på torsdagen med den brittiske författaren Aidan Chambers. Han pratade om böcker och läsande i en digital tid och passade samtidigt på att berätta om sin senaste bok This is all - The pillow book of Cordelia Kenn. Den kom ut på svenska i augusti med titeln Det här är allt.








Där efter fick vi lyssna till de tre debutantförfattarna Louise Halvardsson, Peter Barlach och Åsa Anderberg Strollo. De var alla nominerade till debutpriset Slangbellan 2007, som delas ut av Barn- och ungdomssektionen inom Sveriges författarförbund. Författarna berättade om sina debutböcker, hur de kom till och hur de har hanterat att plötsligt vara publicerade författare.





Kvällen avslutades med programpunkten Kalla kårar och lite till... där Magnus Nordin och Mårten Sandén resonerade kring hur det är att skriva om spänning, skräck och relationer.







På fredagen, precis innan lunch, var en otroligt intressant diskussion om att använda bloggen i undervisningen och för att sprida läsglädje! Johanna Lindbäck och Liza Greczanik berättade i dialog med varandra om sina erfarenheter kring att blogga. Johanna Lindbäck är lärare och författare till böckerna En liten chock och Min typ brorsa. Hon bloggar också aktivt på bloggen bokhora.se - en blogg om litteratur och läsande. Liza Greczanik är även hon lärare och författare till Bloggen möter undervisningen, ett läromedel om att använda bloggen i undervisningen. Vi fick se flera prov på hur hon och eleverna använder bloggen i olika projekt. Liza Greczanik också en egen blogg, med det härliga namnet språkmakargatan..

Intressant under fredagen var också timmen med Celia Rees, författaren till bl a historiska ungdomsböcker som Häxa, Pirater och Sovay. Hon berättade om hur hon arbetar kring en bok, från det att hon blir inspirerad och hur hon bygger upp en historia.

Litteralund 2008 bjöd på det mesta inom barn- och ungdomslitteraturen och ackompanjerades i pauserna av svävande pianospel.

onsdag, oktober 22, 2008

Jag är på konferens på Litteralund den 23-24 oktober

och finns därför inte tillgänglig i biblioteket.
Om ni behöver nå mig går det bra att maila på anneli.hallbjork@hessleholm.se

I nästa vecka kommer jag att skriva och berätta mer om de två konferansdagarna!

tisdag, oktober 21, 2008

Sorgliga boktips..


Boken I taket lyser stjärnorna handlar om Jenna och hennes liv. Det handlar också om relationen till hennes mamma. Hennes mamma som är döende i cancer.
I taket i Jennas rum sitter stjärnor som lyser i mörkret. Under en av dem har Jenna gömt en dikt..
"Om du dör mamma, då tar jag livet av mig."



Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers handlar om Claire och hennes mamma. De är båda upptagna med sina liv och går ofta om varandra därhemma. Deras kommunikation består till stor del av post-it lappar på kylskåpet.
"... Claire, hjärtat, jag ska till doktorn idag. Jag har försökt få tillfälle att berätta det [...] För ett tag sedan upptäckte jag en knöl i höger bröst..."





fredag, oktober 17, 2008

Nya datorer..

Biblioteket har fått en extra stationär dator plus att alla hårddiskar är utbytta!

tisdag, oktober 14, 2008

Afternoon tea...


Vad passar bättre nu i höstmörkret än en kopp engelskt te och varma scones? Med tillbehör som citronkräm, plommonmarmelad och det typsikt engelska clotted cream...

Eller vill du ha något sötare till ditt te? Kanske bröd med choklad, citronkaka, ciderkaka eller engelskmännens omtalade fruktkaka?

Boken Afternoon tea innehåller delikata recept, härliga bilder och massor av inspiration inför en härlig testund!

torsdag, oktober 09, 2008

Nobelpriset i litteratur 2008

Årets nobelpristagare i litteratur 2008 blev fransmannen Jean-Marie Le Clézio. Han har skrivit ca 40 böcker och debuterade på 1960-talet.

Motiveringen löd:

"uppbrottets, det poetiska äventyrets och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen". (källa: www.svenskaakademin.se)


Le Clézios roman Allt är vind är beställd till biblioteket och borde komma inom en vecka. Först till kvarn...


I biblioteket finns information uppsatt om författaren, om hur nobelpristagare utses och nobelpristagare genom tiderna. Kom in, titta och läs! :)

tisdag, oktober 07, 2008


Boken börjar med ett sms:

"Vi störtar.
Älskar dig.
Gör vad du vill.
Pappa."
(ur Erland Loes bok Gör vad du vill, s 5)


Loes bok Gör vad du vill går rakt in i hjärtat när du läser den. Boken handlar om 18-åriga Julie, vars mamma, pappa och bror omkommer i en flygolycka i Afrika. Innan de störtade hann pappan få iväg ovanstående sms.
Julie är ensam kvar och genom boken får vi följa hennes liv efter olyckan. Hennes ilska, sorg och saknad och hennes önskan att följa efter sin familj..

onsdag, oktober 01, 2008


Flickan som vävde sidenmattor av Anita Amirrezvani, är en bok fylld med doften och smaken från Persien. Boken utspelar sig på 1620-talet och handlar om en fjortonårig flicka som växer upp i en liten persisk by. När flickans far dör tvingas hon och modern att söka upp hennes farbror och hans familj. Farbrodern är en välbeställd mönsterritare hos shahen, Persiens härskare och hon tillbringar all ledig tid med att lära sig mer om yrket som hon älskar. Hon har en mycket stor talang för yrket och om hon hade varit en pojke, hade hon kunnat vinna både rikedom och berömmelse. Men hon och hennes mor lever på nåder i familjen och när flickan blir erbjuden ett tidsbegränsat äktenskap har hon egentligen inget val...


Flickan som vävde sidenmattor är en bok om passion och svek men också en berättelse om en stark ung kvinna och hennes dröm om att få väva mattor och att få leva i ett lika kärleksfullt äktenskap som hennes föräldrar hade.

måndag, september 29, 2008

Höstmys - ny temasnurra på biblioteket!



Temat för den här snurran är hösten och jag har samlat böcker att avnjuta och inspireras av såhär i höstmörkret.

Vad sägs om kittlande deckare, poesi med tända ljus, en testund med något gott till eller en bok om smycketillverkning? Eller varför inte en promenad i skog och mark med svampboken i ena handen och fikakorgen i den andra?

Var och en myser in hösten på sitt sätt!

onsdag, september 24, 2008

Boktips: historisk fantasy!












Hans majestäts drake av Naomi Novik är en spännande fantasyhistoria som utspelar sig under napoleontiden och kriget mellan England och Frankrike.

När Kapten Will Lawrence besegrar ett franskt fartyg upptäcks dess värdefulla last, ett drakägg. Draken Tremeraire kläcks ombord och väljer Lawrence som sin flygare. Istället för strider till havs mot franska fartyg slåss snart Lawrence och Tremeraire tillsammans med andra brittiska flygare och deras drakar mot Napoleons flygande armé.

Hitills har ytterligare två böcker i serien om Tremeraire och Lawrence översatts till svenska, Jadetronen och Svartkrut och eld .

Alla tre finns att låna på biblioteket! De finns även på engelska för dem som vill läsa dem på originalspråket..

måndag, september 22, 2008

Press - från prassel till PDF

I fredags (den 19/9) var jag på en konferans i Malmö rörande "tidningar och tidskrifter, gamla eller nya, i tryck, på mikrofilm eller online, i betaldatabaser eller gratisarkiv" (ur ILS inbjudan till konferansen) Konferanser anordnades av ILS (Informations- och lånecentralen i samverkan) och de bjöd på en rad olika föreläsningar under dagen.

Konferansens innehåll:
Forskaren och litteraturprofessorn Per Rydén föreläste om tidningars och tidskrifters historia och olika arkivmöjligheter genom tiderna. Forskaren Tobias Olsson höll en intressant föreläsning där han bl a tog upp termen klickjournalistik, vilket står för internetålderns motsvarighet till lösnummerförsäljningen genom användandet av braskande rubriker. Han diskuterade detta fenomen utifrån en artikel skriven av Mattias Hessérus i SvD med titeln "Slöa nätläsare ger tidningarna tuffa år". Olsson tog upp problemen med Hessérus analys och konsekvenserna som analysen får.

Henrik Åkerfelt, som arbetar med artikeldatabasen EBSCO var där för att prata om förändringar kring det nya gränssnitten. Vi har inte EBSCO på HTS, däremot finns det på stadsbiblioteket. Hans Åkerfelt tog också upp tjänsten Library PressDisplay, som EBSCO förmedlar. Med den tjänsten kan man få upp tidningar från hela världen på skärmen, så som de ser ut i tryckt format. Tjänsten sparar tidningarna i 60 dagar. För dyr tjänst för ett skolbibliotek men säkert intressant för ex ett stadsbibliotek som ex Malmö, vars användare kommer från många olika länder.

Carola Beijer, bibliotekarie på ILS, berättade om var man kan hitta upplysningar om olika tidningar och tidskrifter och hur man hittar dem i fulltext. Kollegan Gunilla Fors diskuterade och visade hur man hittar äldre nyheter. Det som Beijer och Fors tog upp var enligt mig det som jag kommer att ha mest användning för i mitt jobb som skolbibliotekarie och något jag vill fördjupa mig mer i ex på nästa studiedag eller på ett lov.

torsdag, september 18, 2008

Ny temasnurra på biblioteket!


Den 26 september är det European Day of Languages. Inför firandet av denna språkdag har jag samlat ihop böcker kring temat språk och de står nu på en snurra i biblioteket. Där finns facklitteratur på temat språk och även skönlitteratur på olika språk.

Initiativet till språkdagen kommer från Europarådet och syftet är att lyfta fram språk och språkinlärning. Att visa att det är kul med språk och att språk är viktigt!

Hur språkdagen firas i Sverige kan du läsa om på http://www.sprakdagen.nu/ [2008-09-18]
Hur språkdagen firas på olika platser i Europa kan du läsa om på www.ecml.at/edl [2008-09-18)

tisdag, september 16, 2008

Pompeji till bords

Ett glasföremål hittat bland ruinerna.
"Pompeji till bords/La Soprintendenza Archeologica di Napoli e Pompei"



En av de otroligt vackra mosaiker, som man kan se på utställningen. "Pompeji till bords/La Soprintendenza Archeologica di Napoli e Pompei"

En av de gipsavgjutningar som vi fick se på utställningen. En text på ena väggen beskriver hur de har gått till väga. "Pompeji till bords/La Soprintendenza Archeologica di Napoli e Pompei"

Idag har jag varit på utställningen Pompeji till bords tillsammans med Christer Loij och hans klass TE1d. Det var verkligen intressant att se föremål från den här tiden. Underbart vacker mosaik och hela glasföremål som både överlevt ett vulkanutbrott och varit begravda i nästan 2000 år. Det är svårt att förstå att det kan vara kvar efter så lång tid.

Det som dock berörde mig mest var de gipsavgjutningar av människor och djur som fanns. Många hann undan innan vulkanutbrottet men inte alla. De som inte hann undan i tid begravdes i nerfallande pimpsten, aska och svavelånga.

Utställningen var verkligen givande och intressant! Däremot var tiden inne på utställningen alldeles för kort för att hinna läsa och titta på allt. Texter till de olika föremålen hade jag dessutom också gärna sett istället för enbart numrering. Kanske måste det bli ett besök till.. och den här gången försedd med utställningens informationstidning?

För att komma till kommunens sida med information om utställningen, tryck på rubriken till det här inlägget!