fredag, december 11, 2009

Första intryck...
skrivna av elever i NV2b.


Nattfåk av Johan Theorin.
I början av boken får vi en tillbakablick till vintern 1846. I en fyr på Ölands norra udde sitter fyrbyggaren Valter Brommesson och ber till gud att den stora fåk (storm) som härjar över Ölands norra udde ska skona hans byggprojekt. Natten går vilt till och sömnlösa sitter Brommesson och hans anställda i sin bod och lyssnar på de fruktansvärda ljud som hörs ute i stormen.

När de går ut på morgonen gör de en fasansfull upptäckt. Inne i viken har ett skepp slungats med vindens kraft in i de stora klipporna. Liken flyter på vattenytan och deras tomma blickar genomborrar Brommesson och hans fyrbyggare. Utan att tänka sig för tar Brommesson ett beslut som kommer att förändra all framtid för nästkommande generationer.

Det som först väckte mitt intresse för boken var dess utstickande titel. Ordet nattfåk var tidigare helt obekant för mig, men efter att ha läst på bokens baksida så förstod jag att det var en lokal synonym för storm. Författaren beskriver först förhistorien för att man ska förstå de händelser som kommer att utspela sig. I början ges läsaren en beskrivning av miljön och stormen för att sedan kastas direkt in i händelsernas centrum. Boken griper verkligen tag i en och man inspireras till att läsa vidare. Till en början kan språket verka gammaldags och mossigt, men det har också sin charm och själv tycker jag att det kan vara roligt att lära sig nya ord och fraser. Jag ser fram emot att läsa vidare och jag hoppas på att få lära känna fler spännande karaktärer.
Av Mattias.


Tyskungen av Camilla Läckberg.
Spännande, intresseväckande och nästan skrämmande. Så skulle man kunna beskriva inledningen i ”Tyskungen” som gör att man snabbt kommer in i handlingen. Det är det klassiska knepet, även kallat, in medias res. Ett mord har redan skett, men man vet inte var, när, hur eller av vem. Det är ett ständigt skiftande mellan olika miljöer, vilket gör att det kan bli komplicerat i början att lära känna alla karaktärerna. Jag antar att alla dessa personer har ett samband så att pusselbitarna senare kommer att kunna läggas på plats. Beskrivningarna är detaljerade och väl utvalda. Mina förväntningar på boken är höga. Delvis på kommentarer jag har fått om boken, men dessutom att döma utifrån mitt egna första intryck som jag har försökt beskriva. Camilla Läckberg anses ju vara en skicklig deckarförfattare så det är väl bara att luta sig tillbaka och njuta av denna välskrivna roman.
Av Benjamin.


Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist.
Jag bör nog erkänna att jag var skeptisk i början. Vampyr-böcker har nämligen aldrig tilltalat mig förut, men varför inte testa?
Efter att bara ha läst första stycket, förstod jag att boken antagligen är värd sina kritikerrosade recensioner. Inledningen handlar om förorten Blackebergs historia. Författaren till boken, John Ajvide Lindqvist, växte upp i förorten, vilket anas då Blackeberg beskrivs verklighetstroget, på ett sätt som bara kan komma från en som fått uppleva historien och platsen själv.
Jag hade en illusion av att boken skulle vara overklig. Detta på grund av att jag fick boken i handen tillsammans med kommentaren: "Du tycker inte om vampyr-böcker?". Vampyrer kopplar jag direkt till det övernaturliga och jag förväntade mig då inte alls denna verklighetsskildrande introduktion.
De förväntningarna jag hade på boken ändrade sig omgående efter det första kapitlet. Nu väntar jag med spänning på den fortsatta läsningen som ska råda över julen.
Av Frida.


Flyga drake av Khaled Hosseini.
I början av boken följer vi Amir som tänker tillbaka på sitt förflutna i Afghanistan. Han berättar om hur han som tolvåring vintern 1975 blev en ny människa och hur minnet sedan dess har etstat sig fast i huvudet på honom. Amir skildrar även hur han och hans bästa vän Hassan brukade leka tillsammans som barn och tänker tillbaka på andra avsnitt ur barndomen som han fortfarande kommer ihåg. Det som fångar mig först och som också får mig att vilja läsa vidare är att man vet att någonting kommer att ske när Amir är tolv år gammal, men inte vad det kan vara. Titeln "Flyga drake" och framsidan som föreställer en lycklig pojke som flyger drake tror jag symboliserar det liv Amir och Hassan levde innan vintern 1975, ett liv fullt av lek och glädje.
Av Andrew

Fler boktips av elever i klass NV2b kommer på måndag...

2 kommentarer:

Ylva sa...

Vilka bra recensioner! De är duktiga, dina elever.

Bibliotekarien bloggar sa...

Eller hur är de duktiga! :) Det kommer fler första intryck av böcker i nästa vecka. Efter jullovet ska de också blogga om en karaktär i boken och därefter om deras läsupplevelse av boken. Kul att samarbeta så här med elever och deras lärare! :)