tisdag, september 29, 2009

Om karaktärerna...
i några av böckerna som elever i klass TE3bc läser



Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson.

Lisbeth Salander anställs först som allt i allo på säkerhetsföretaget Milton Security. Den bleka och magra 24-åringen med kort, kolsvart hår, piercingar och tatueringar saknar både högstadie- och gymnasieutbildning. Dragan Armanskij, chef på företaget, övertalas att ge henne en chans. Hon får koka kaffe, hämta posten och sköta kopiatorn.
Lisbeth har väldiga humörsvängningar. Hon pratar sällan med sina medarbetare och om någon skämtar med henne blir hon oftast sur. Efter ett möte med Lisbeth förstår Armanskij att hon har näsa för att få fram värdefull information. Hon tänker ett steg längre än de flesta och har en förmåga att komma under skinnet på den person hon undersöker. Det visar sig senare att Lisbeth är Milton Securitys mest kompetenta researcher.
Av Isabella.

I denna ljuva sommartid av Mari Jungstedt.

Karin Jacobsson är ställföreträdare till kriminalkommissarie Anders Knutas. Karin presenteras som en stark kvinna som lägger ner sin själ i arbetet. Hon blir trots alla år i branschen influerad när hon ser en död kropp och finner det högst obehagligt. Knutas är till synes en viktig person i hennes liv och hon ser upp till honom otroligt mycket. I början av boken får man veta att Karin bär på en mörk hemlighet som skall komma att avslöjas längre fram i boken. Jag får känslan av att hon är otroligt ensam och hon verkar lite egendomlig av sig. Karin bor ensam med sin kakadua i en lägenhet och hon verkar ha näsa för problem och vad som kan ha betydelse för mordutredningen. Enligt mig en typisk kriminalare. Karin verkar emellertid vara en trevlig kvinna och förhoppningsvis skall hennes mörka hemlighet inom kort uppdagas.
Av Ida.

Lingonstigen 114 av Maria Fagerberg.

Mamman i boken heter Susanne. Hon är normalt sett en helt vanlig mamma med glatt humör och älskar sina barn och sin man mest av allt. Hon vill alla väl och att alla i familjen ska ha det bra.
Susanne känner att hon vill ha mer koll på vad sin dotter Embla håller på med, men vill inte tränga sig på. Hon vill vara en snäll och förstående mamma, även om hon inte tycker att det känns bra.
Susanne känns ganska deprimerad utav att inte ha kontakt med sin dotter. Hon oroar sig mycket över de blodiga pappersbitarna som hon hittat under Emblas kudde och hon tror att Embla skär sig. Susanne vågar inte säga någonting till pappan Niklas för då tycker hon att det känns som på riktigt, att hennes dotter troligtvis skär sig.
Susanne vill komma ifrån vardagen, och stressigt jobb och en ganska så hektisk vardag. Hon ligger ner och gråter och somnar eller låser in sig på toaletten och badar länge för att slippa den vanliga vardagen som hon verkar vara riktigt trött på.
Av Alexandra.
Snabba cash av Jens Lapidus.

JW är en av huvudpersonerna i boken. Han lever ett påfrestande dubbelliv. När han är med sina östermalmspolare är han en ”stekare” utan dess like, precis som alla han kompisar. Den enda skillnaden är att JW inte alls är så rik som han uppger sig för att vara. Han är inneboende och nästan alla hans pengar går till fest och kläder. För att klara av att leva det flotta livet med sina kompisar är han givetvis tvungen att jobba extra. En kväll ute kan nämligen kosta upp mot 6000 kr. I början av boken jobbar JW med att köra svarttaxi men hans taxi ”chef” ger honom snart ett erbjudande han inte kan motstå. Han börjar sälja ”kola” (kokain). Detta ger honom goda marginaler och pengarna börjar snabbt rulla in. Mer och mer av JW:s tid börjar gå åt kokainet. Tid som han skulle behövt för att plugga och för att leta efter sin försvunna syster. Hans syster försvann nämligen för ett antal år sedan när hon precis som han nu bodde i Stockholm. JW kan inte släppa det och börjar rota i vad som egentligen hänt henne.
Av Oskar.

Inga kommentarer: