måndag, september 28, 2009

Några glimtar från Bok- och biblioteksmässan...

Utsikt från andra våning ner över första plan.













Utställarna är många. Förlag blandas med organistationer, företag, bokhandlar, antikvariat och privata utställare. Hos många pågår aktiviteter som debatter, författarintervjuer, diskussioner och författarsigneringar.

En av de största programpunkterna på mässan var författarinnan Isabel Allende, som drog en stor publik. Här intervjuas hon i Norstedts monter.












Deckarförfattarna var många på mässan. En av dem var Camilla Läckberg, som på bilden intervjuas i Bonnierförlagens monter. Hon berättar också om sin senaste bok Fyrvaktaren.












Magnus Nordin berättar i Bonnier Carlsens monter om sin nya bok Djävulens märke, där häxor, ond bråd död och märkliga beteenden ligger i fokus. Boken är beställd till biblioteket!












Fantasy var förstås också en populär genre på mässan. En svensk debutant inom genren är Anders Björkelid. Han har i år kommit ut med sin ungdomsroman Ondvinter, som är först delen av fyra i serien Berättelsen om blodet. Boken handlar om tvillingarna Sunia och Wulf, vars far bär på mörka hemligheter och om kylan som försöker sluka dem alla. Vi har boken på biblioteket!












Debutanterna var många på mässan. En utav debutanterna var Sara Paborn som i sin roman Släktfeber har skrivt en absurd och komisk berättelse om en släkt där olika saker kokar under ytan och väntar på att få bryta sig loss.












Svenska kyrkans scen Se människan hade en mängd olika författaruppträdanden under de fyra dagarna. Gemensamt för dem alla var diskussionen om människan utifrån olika synvinklar. En av de som framträdde på scenen var Mark Levengood som med sin charmiga finlandsvenska förtrollade oss alla med berättelser om sin barndom och vad som formar oss som människor.












Det fanns också flera gripande programinslag under mässan. Sofia Åkerman berättade om sitt liv med självskadebeteenden, vilket hon skildrat i boken Zebraflickan och om ämnet självskadebeteende som hon skriver om i boken För att överleva. Christina Wahldén berättade om fenomenet balkongflickorna utifrån sin nya roman Fallen flicka.
Vi har Zebraflickan och För att överleva på biblioteket. Fallen flicka är beställd och kommer inom kort!

Ett annat mycket gripande seminarium var mötet med Jessica Andersson som kommit ut med sin självbiografiska bok När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var. Hon berättar gripande om sin uppväxt med en alkoholiserad mor och en våldsam svärfar, hur hon och hennes syskon omhändertogs och splittrades i olika fosterhem. På bilden nedan ser ni henne tillsammans med författarinnan till boken, Lena Katarina Swanberg. Boken finns på biblioteket!












På lilla scenen på interantionella torget på mässan visades filmen Citizen Oketch. I filmen får vi följa George Oketch som lever med fru och barn i Kiberia, Nairobi, det största slumområdet i östra Afrika. Filmen skildrar fattigdom, sjukdom och utsatthet men också mod, vänskap, kärlek och drömmen om något bättre. David Herdies och Georg Götmark har regisserat filmen.







Inga kommentarer: