fredag, november 21, 2008

Godbitar från författardagen i Hässleholm

Författardagen bjöd på mycket inspiration och röda salongen i Hässleholms kulturhus svämmade nästan över av förväntansfulla deltagare!


Bilden visar författarna Kim M. Kimselius och Kalle Güttler. Kimselius har skrivit boken Tillbaka till pompeji och flertalet andra historiska romaner för ungdomar.
Kalle Güttler har bl a skrivit en ungdomsserie med bakgrund i kriget i Sudan.


Mårten Sandén delar här bild med Lena Lilleste. Sandén skriver allt från bilderböcker till ungdomsböcker. Han har bl a skrivit skräckromanen Den femte systern...
Jag pratade lite med Sandén under lunchen och han berättade hur han går och tänker på berättelser i flera år, strukturerar dem, stuvar om dem, sätter ihop dem och först därefter sätter han sig ner och skriver. Processen fram till skrivandet uppskattade han till ca sjuttio procent av arbetet.. Trots att det tar honom flera år att bli färdig med en bok kommer han ut med minst en eller ett par om året. Hemligheten, ligger i att han tänker på flera berättelser samtidigt...


Niklas Krog berättade om hur han blev författare. Som liten var han otroligt blyg och då han hade svårt för att prata med andra (läs tjejer) slukade han böcker istället. Han var som yngre en stor idrottstalang och påstod att hans talang för att skriva egentligen inte var så stor. (Men efter hur många böcker som han har skrivit så vet jag inte om det går att tro på honom) Krog menade dock att han får slita mycket hårt för att få fram sina böcker och han har skriver om MÅNGA gånger. Sin första bok skrev han t e x under en period på fem år och den blev en riktig tegelsten, 1200 sidor... Förlaget respons var att det nog fanns något i boken men att den var på´tok för lång. Krog satte sig då och läste om romanen och strök alla ord som han inte tyckte var nödvändiga. Efter ungefär fem månader hade han fått bort sex sidor. Då tog förlaget över och skar raskt ner romanen med ytterligare 800 sidor och så kom hans första bok ut, En krigares hjärta. Hans senaste bok heter Ingen rädsla och Krigare utan minne.


Trots att bagaren och poeten Kristian Carlsson egentligen skriver för mindre barn känner jag mig tvingad att ta med honom som en av höjdpunkterna under dagen. Carlsson spred en oerhört glad och fnittrig stämning i publiken när han bakade låtsaskakor med största allvar, högläste ur Bakelikakbakboken och Lilla Rufusboken samtidigt som ett bildspel visade hans finurliga illustrationer till boken.
Jag kommer den närmaste veckan att blogga om några av böckerna jag nämnt idag. Håll utkik och ha en trevlig helg så länge!

Inga kommentarer: