måndag, oktober 27, 2008

Litteralund!

Det var två otroligt inspirerande dagar på Litteralund och jag kommer här att berätta om guldkornen!
Konferensen öppnades på torsdagen med den brittiske författaren Aidan Chambers. Han pratade om böcker och läsande i en digital tid och passade samtidigt på att berätta om sin senaste bok This is all - The pillow book of Cordelia Kenn. Den kom ut på svenska i augusti med titeln Det här är allt.
Där efter fick vi lyssna till de tre debutantförfattarna Louise Halvardsson, Peter Barlach och Åsa Anderberg Strollo. De var alla nominerade till debutpriset Slangbellan 2007, som delas ut av Barn- och ungdomssektionen inom Sveriges författarförbund. Författarna berättade om sina debutböcker, hur de kom till och hur de har hanterat att plötsligt vara publicerade författare.

Kvällen avslutades med programpunkten Kalla kårar och lite till... där Magnus Nordin och Mårten Sandén resonerade kring hur det är att skriva om spänning, skräck och relationer.På fredagen, precis innan lunch, var en otroligt intressant diskussion om att använda bloggen i undervisningen och för att sprida läsglädje! Johanna Lindbäck och Liza Greczanik berättade i dialog med varandra om sina erfarenheter kring att blogga. Johanna Lindbäck är lärare och författare till böckerna En liten chock och Min typ brorsa. Hon bloggar också aktivt på bloggen bokhora.se - en blogg om litteratur och läsande. Liza Greczanik är även hon lärare och författare till Bloggen möter undervisningen, ett läromedel om att använda bloggen i undervisningen. Vi fick se flera prov på hur hon och eleverna använder bloggen i olika projekt. Liza Greczanik också en egen blogg, med det härliga namnet språkmakargatan..

Intressant under fredagen var också timmen med Celia Rees, författaren till bl a historiska ungdomsböcker som Häxa, Pirater och Sovay. Hon berättade om hur hon arbetar kring en bok, från det att hon blir inspirerad och hur hon bygger upp en historia.

Litteralund 2008 bjöd på det mesta inom barn- och ungdomslitteraturen och ackompanjerades i pauserna av svävande pianospel.

Inga kommentarer: