torsdag, september 29, 2011

Tema B&B 2011, utländska programinslag på mässan...

Gästinlägg på bloggen av tysklärarna Pia Nilsson och Stina Lindén...

Några av de tyska inslagen på mässan...

Seminarium: Om tidlöshet och tidshopp.

Vad händer när det inte finns tid och rum? Vad fanns förr? Vad finns i framtiden? Tyskan Felicitas Hoppe menar att i litteraturen finns inget krav på tid, på punktlighet. Hon jämför med sagor som alltid börjar med ”Det var en gång” och som slutar med ”och så levde de lyckliga i alla sina dagar”. I sagor finns ingen tid eller plats! Allt är obestämt. Så skriver också Hoppe i sin senaste roman Paradies (på svenska Paradis, bortom havet). Vi hoppas på spännande läsning!

Inbjudan till de våghalsiga heter Dorothee Elmigers (Schweiz) debutroman. Den handlar om två systrar som letar efter en flod som ska ha funnits för länge sedan. De ger sig ut på jakt efter meningen med livet. I boken får läsaren aldrig veta var eller när handlingen utspelar sig. Detta är riktigt annorlunda och spännande bok.
Fönstret är Richard Obermayrs (Österrike) andra roman. Liksom Elmiger och Hoppe undviker han att ange tid och rum vilket kräver sin läsare! Handlingen kretsar kring en familj som faller isär.


Seminarium: Sprickor.

Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Det är väl en fråga som tål att fundera på?!
Silke Scheuermann (Tyskland) skriver främst lyrik men pratar här om sin roman Rika flickor. Hon menar att vi människor också kan må bra av att läsa om tråkiga saker. Litteraturens uppgift är att ”röra runt” i folk. Timmen mellan hund och varg är en annan av hennes böcker som finns på svenska. Annorlunda författare!

Unter uns (Under oss) är skriven av österrikerskan Angelika Reitzer. Den är ännu inte översatt till svenska. Unter uns låter riktigt spännande. Den handlar om en kvinna som bor i en källare under en ”vanlig” familj. Hon ser allt ur ett helt annat perspektiv eftersom hon har ögonen precis i ”gräshöjd”!

Den schweiziske Peter Stamm berättar om sin bok Sju år där huvudpersonen är en man som är gift med den ”perfekta” kvinnan men har ett förhållande med en kvinna som han inte alls borde falla för eftersom hon är motsatsen till den perfekta kvinna han är gift med; en komplicerad historia om en man som inte är lycklig.

Seminarium: Sverige med tyska ögon – en sviken dröm?
Werner Perger, Antje Strubel och Thomas Steinfeld gav sin bild på hur tyskarna ser på Sverige och svenskarna. Svenskarna är överlag inte alls så positiva till Tyskland och tyskarna som vice versa. Intressant att höra!


Antje Strubel är den skönlitterära författaren av dem tre. Hennes senaste bok heter Gebrauchsanweisung für Schweden (Bruksanvisning för Sverige). Det är riktigt intressant att läsa om hur andra ser på mig och mitt land! Vi får en annan syn på saken…


Imorgon kommer ytterligare gästinlägg av Pia och Stina!



Inga kommentarer: