tisdag, oktober 13, 2009

Fyra nyinköpta böcker av Joyce Carol Oates!



På annandag jul 1996 förgrep sig någon på den sexårig barnstjärnan och skönhetsdrottningen JonBenét och mördade henne i familjens källare medan familjen låg och sov några meter bort. Fallet blev aldrig löst.

Oates skildrar i sin roman Älskade syster en version av det brutala mordet och beskriver en dysfunktionell familj besatt av pengar och skönhet. Familjens dotter, flickan Bliss drillas till att bli en uppsminkad skönhetsdrottning och isprinsessa. En morgon när snön ligger vit och orörd försvinner flickan. Ett brev hittas där det står att flickan blivit kidnappad, men inga fotspår i snön finnes. Flickan hittas istället brutalt mördad i familjens källare. Oates skildrar den brutala historien genom ångestfyllda anteckningar skrivna av Bliss bror tio år senare. På engelska heter romanen My sister, my love.




I Foxfire: confessions of a girl gang möter vi fem tjejer förenade av stolthet och tanken på hämnd på en värld som verkar vilja förgöra dem. Oates skildrar historien i 1950-talets USA.




Oates skildrar i romanen I"ll take you there en flicka som under 1960-talets Amerika börjar på universitet. Hon faller för en filosofistudent och ändrar helt sitt beteende. Ett mycket destruktivt förhållande tar sin början...


Dock har vi fler titlar av Joyce Carol Oates på biblioteket! Här kommer ett urval...

I Våld: en historia om kärlek har Oates skildrat en grym historia. Teena råkar ut för en brutal gruppvåldtäkt och hennes tolvåriga dotter Bethie blir vittne....

Handlingen utspelar sig på ett prestigefyllt college åren efter Vietnamkriget och den kamp om mänskliga rättigheter som utspelades. En roman om klass och ras i 1970-talets USA. Svart flicka, vit flicka av Oates.

Roman Freaky green eyes skildrar en familj i upplösning sett genom den äldsta dottern Vildas gröna ögon.

Familjen Schwartz flyr nazismen under 30-talet och hamnar i USA. Det enda jobbet fadern i familjen kan få är jobbet som dödgrävare och kyrkovaktmästare. Dödgrävarens dotter lämnar tidigt hemmet för att börja jobba och gifter sig med en man som misshandlar henne. Efter några års äktenskap flyr hon tillsammans med sin lille son, fast besluten att göra allt som krävs för att han ska få det bästa som livet har att erbjuda. Dödgrävarens dotter av Oates.

Jenne och hennes mamma frontalkrockar med en lastbil och Jennas mamma dör. Själv vaknar Jenna upp på sjukhuset svårt skadad. Med en sorg som spränger i bröstet brottas Jenna med skuldkänslor om att det kanske var hennes fel att de kraschade. After the wreck i picked myself up, spread my wings and flew away av Oates.








Inga kommentarer: