måndag, januari 26, 2009

Inför Förintelsens minnesdag den 27 januari..

...finns det nu i biblioteket en utställning med några av bibliotekets böcker om förintelsen. Nedan följer två utav dem:

Auschwitz - den slutgiltiga lösningen av Laurence Rees berättar om Auschwitz. Den 27 januari 1945 befriade sovjetiska trupper de få överlevande i lägret. Under de fem år som lägret varit i bruk hade döds- och koncentrationslägret tagit livet av 1,1 miljon människor. Rees berättar om lägret, dess tillkommst och vad som gjorde detta möjligt. Boken innehåller flertalet intervjuer med både offer och gärningsman.



...om detta må ni berätta : En bok om förintelsen i Europa 1933-1945. Boken kom till för att sprida fakta och kunskap kring förintelsen och skapa diskussion kring medmänsklighet, människors lika värde och demokrati.
Omslaget är en bild av kvinnor och barn som väntar i en skogsdunge ungefär 100 meter från Auschwitz-Birkenau. De väntar på att klä av sig för att sedan gå in i det rum där de ska gasas ihjäl. I ugnarna i samma byggnad kommer de sedan att kremeras. Bilden är hämtad från ett album som dokumenterade vad som hände med de fångar som kom till lägret. Bilden har rubriken:


"Ej längre användbara kvinnor och barn"...

Inga kommentarer: