måndag, januari 19, 2009

Het debatt i press och bloggar...


Gömda - en sann historia av Liza Marklund handlar om Mia som blev kär i en man, förlovar sig och skaffar ett barn med honom. Mannen blir dock allmer våldsam och myndigheterna kan inte skydda Mia och hennes lilla dotter. Till slut tvingas mor och dotter att gå under jorden och när det inte hjälper finns det bara en utväg och det är att lämna Sverige...

Liza Marklunds roman Gömda - en sann historia diskuteras hett i olika forum på nätet, i tidningar och i debattprogram på tv och radio. Det var när Monica Antonsson gav ut sin roman Mia - sanningen om Gömda, som debatten tog fart. Till en början var det på bloggar och på olika internetsajter som diskussionerna började och de har sedan spridit sig som ringar på vattnet. Antonsson hävdar i sin bok att många delar i Gömda inte är sanna och att hon värjer sig mot är uttrycket en sann historia. Känslorna kring boken Gömda är fortfarande heta. Vissa känner sig lurade eftersom de litat på bokens innehåll, andra menar att det ingår i den konstnärliga friheten.

Vad tycker du?
Följ diskussionen på någon av de stora dagstidningarnas kultursidor, t ex följande artiklar på Dagens Nyheters kultursidor: Liza Marklund anklagas för lögn eller Liza Marklund svarar på kritiken eller följande artikel på Sydsvenskans kultursidor: Vad för slags bok är "Gömda"? Det finns fler artiklar för de som är intresserade!


Boken Mia - Sanningen om Gömda av Monica Antonsson som satte igång debatten.

Inga kommentarer: