tisdag, september 16, 2008

Pompeji till bords

Ett glasföremål hittat bland ruinerna.
"Pompeji till bords/La Soprintendenza Archeologica di Napoli e Pompei"En av de otroligt vackra mosaiker, som man kan se på utställningen. "Pompeji till bords/La Soprintendenza Archeologica di Napoli e Pompei"

En av de gipsavgjutningar som vi fick se på utställningen. En text på ena väggen beskriver hur de har gått till väga. "Pompeji till bords/La Soprintendenza Archeologica di Napoli e Pompei"

Idag har jag varit på utställningen Pompeji till bords tillsammans med Christer Loij och hans klass TE1d. Det var verkligen intressant att se föremål från den här tiden. Underbart vacker mosaik och hela glasföremål som både överlevt ett vulkanutbrott och varit begravda i nästan 2000 år. Det är svårt att förstå att det kan vara kvar efter så lång tid.

Det som dock berörde mig mest var de gipsavgjutningar av människor och djur som fanns. Många hann undan innan vulkanutbrottet men inte alla. De som inte hann undan i tid begravdes i nerfallande pimpsten, aska och svavelånga.

Utställningen var verkligen givande och intressant! Däremot var tiden inne på utställningen alldeles för kort för att hinna läsa och titta på allt. Texter till de olika föremålen hade jag dessutom också gärna sett istället för enbart numrering. Kanske måste det bli ett besök till.. och den här gången försedd med utställningens informationstidning?

För att komma till kommunens sida med information om utställningen, tryck på rubriken till det här inlägget!

Inga kommentarer: